Friday, October 14, 2011

Kuda Kepang


Kuda Kepang ataupun Horses Moving (setelah di-google translate-kan) adalah sejenis tarian kebanggaan Johor. Kesenian ni dulunya dibawa oleh orang Jawa yang berhijrah ke Tanah Melayu dan terus digemari hingga kini. Kenapa ia digemari? Kerana ia best!


Aksi tarian Kuda Kepang jauh lebih hebat berbanding aksi ini.



Ketika aku kecil, dekat tempat aku selalu adakan Kuda Kepang ni. Biasanya sempena kenduri kahwin anak dara/ anak teruna diaorang la. Aku dapat tengok dari jauh je. Yang aku tau orang cakap pemain kuda kepang ni bila dah naik syeh (khayal) boleh kupas kelapa guna gigi dengan selamba lepas tu campak dan tanduk kelapa tu. Ada jugak yang lebih hebat kunyah lampu kalimantang. Tapi masa tu aku belum dapat tengok depan2 mata lagi, mak aku tak bagi tengok dekat², barangkali risau aku terkunyah kelapa muda.



'Band' ni datang dari sini.

Yang nak diceritakan sekarang ni pengalaman aku nonton tarian Kuda Kepang masa aku datang rumah abang long aku, bulan lepas. Muzik dari angklung, gendang dengan gong mula dimainkan start jam 8.30 malam straight sampai jam 12.30 malam.


Dekat jam 9.30 baru aku datang tengok. Ada 14 "kuda kepang" termasuk dua gadis. Tiga orang penjaga kawasan dengan tiga orang "bomoh pemulih" dekat padang rumput tu. Dekat tepi ada sorang makcik control semua "kuda kepang" tu.



Gambar comel ni datang dari sini.

Lepas 30 minit diaorang menari pusing2 dengan gaya kuda berjalan, kejap perlahan kejap laju. Orang dia dah mula bakar kemenyan. Asap busuk berkepul-kepul. Gadis dua orang tu menari setakat tu je. Muzik makin pantas. Sekali-sekala diaorang menjerit macam orang kena histeria.


Tapi kejap² la. Lepas tu diaorang buat gaya macam binatang buas tengah attact mangsa. Makin lama makin ramai yang naik syeh, menjerit-jerit sambil menari gaya kuda berjalan keliling padang tu. Cuak jugak la masa tu, tapi tengok orang lain relax je, maka aku pun terpaksa buat² cool. Ada pulak penonton yang bakar mercun. Makin naik syeh la "kuda kepang" tu. Tapi tak semua.



Ini gambar "bomoh pemulih" tengah keluarkan
semangat dari badan "kuda kepang".

Tiba² penonton sebelah aku menjerit terus naik syeh. Kaget aku, ingatkan saja dia menganjeng. Nyaris nak termasuk longkang belakang. Perlahan-lahan diaorang tarik masuk dalam padang, join "kuda kepang" yang lain. Kauorang bayangkan, daripada 12 "kuda kepang" asal yang menari dekat situ, makin lama bertambah dan bertambah sampai lebih kurang 30 "kuda kepang" menari dekat situ.


Pukul 11.30 aku cabut balik. Letih asyik cangkung lepas tu diri lepas tu cangkung balik tengok "kuda kepang" naik syeh. Tapi memang lain macam la tengok tarian tu 1st time depan mata. Ada penonton yang kena kacau, ada yang kena kejar. Ada jugak penonton yang cuak, aku la tu.



49 comments:

..cik gugu.. said... [Reply]

aq penah tgk.. jiran nenek aku men ni.. pastu nek gilos.. takut weyh..

YOUsoF said... [Reply]

Cuak kan!! Tapi cool.. ;D

miratun madihah said... [Reply]

kitaorang kat kampus panggil horse-kep, haha,

aku pernah try horse-kep ni,best jugak,kikiki

CGG said... [Reply]

cgg tak tgk live ni..dgr pun da cukup cuak:P

alien said... [Reply]

peh
aku dgr tarian ni memanggil semgat kuda ke ape tah
tu yg liar semacam penari dia
pastu kene ada tukang pulih
bahaya weh

faryzh said... [Reply]

weh tak penah lak kau dgr citer camni..setakat aku tau kuda kepang tu loncat2 camtu je.ngeri lak dengar citer ko ni.

Nursyahira izzati Ngadimon said... [Reply]

dkat benut ney . ade kwn ayh slalu buat kuda kepang . kteorg slalu ekot . yang syok , husna nanges sebab terkejut , orang tu peluk dea . huahua .

#agak seram ~
JOHOR ~

THE LEKAT LEKIT STORY said... [Reply]

selalu dgr cerita blm pernah tengok live lagi.. berdamping dgn semangat bagai ni takut2 terpesong je..

UNA budak BAEQ said... [Reply]

aku dok johor time kecik tak sempat nak tengok . kalao tak mmg cuak gila la kan . tp kampung aku kt pontian jarang buat kuda kepang kt benut ramai. tade org nak join kot .

Rtp Farra Arisha said... [Reply]

kuda kepang tarian tradisional negeri johor? masih ada orang jawa melestarikannya di sebelah jawa, indonesia..so, no wonder jika malaysia dan indonesia serumpun (rumpun melayu) :)

tapi sayangnya arisha belum pernah lihat orang menari kuda kepang. but it looks fun right??

YOUsoF said... [Reply]

• miratun madihah > Hahah. Nama nak komersial.. ;D

Waah cool la kau dah try!

• CGG > Selain cuak, ada kelakarnya juga. Best!

• alien > Ha betul la tu, tukang pulih tu dah betul2 pro. Takde hal kot.

• faryzh > Heheh. Aku pun baru paham kuda kepang tu macam mana.

• Nursyahira izzati Ngadimon > Waah.. Selalu ikut? Syiok la! Seram tapi ada yang funny jugak kan.. ;D

• THE LEKAT LEKIT STORY > InsyaAllah selamat kak sebab ada ketua mahir yang menjaga.

• UNA budak BAEQ > Agak rugi la kau. Ntah2 kau ada bakat menari tu siapa tahu kan? ;D


Ha'a sedara aku pun dakap kat sana meriah..

• Rtp Farra Arisha > Yup orang jawa yang bertanggungjawab kenalkan kuda kepang di Johor. Benar tu! ;)


Cubalah tengok sekali. Fun + scary = Kuda Kepang. hehe

laskar pelangi said... [Reply]

fuyooooo..cool lah gambar tu..hik3

aiEz said... [Reply]

aie tak pernah tgk,tp mmg pernah baca pasal info kuda kepang ni akan jd macam kena rasuk...teringin nak tgk...=..=

alif haris said... [Reply]

kau main kuda kepang tak sop ?> hehhe

YOUsoF said... [Reply]

• laskar pelangi > Tapi tak se-cool kuda kepang.. ;D

• aiEz > Try la tengok sekali bro. Confirm cuak! haha

• alif haris > Hehe tak berani dan tak rajin la Lep. Baik fokus kat blog.. ;D

Anif Abdullah| AA said... [Reply]

seram ah kalau tengok orang naik syeh nii.. ada tu macam nampak main-main,tapi jadi pulak.. err..

nabilah_2908 said... [Reply]

pernh gak tgk tarian ni..

tp dlm tv je la..huhu..

masih lagi ke di amalkan tarian yg sampai naik syeh ni,,? huhu..

aniswany said... [Reply]

AHAHA.CUAK TROS.. =D JGN TGK DH PASNI TAO

Nurnajwa KZ said... [Reply]

OMOOOO! Mmg tak nak la tgk live mcm ni >< Haishhh, seram gila.


Hahaha, nsib la awk tak naik syeh :D

ABU said... [Reply]

wahhhhhh... baru je ari tu aku bincang2 dgn kawan aku pasal kuda kepang ni... aku nak sgt tengok..

sib baik ko tak dirasuk oleh kuda kepang tu.. kalau tak ko pun join berkepang jugak kan hahahahhaa

best dowh... ko duk mana wey.. bawak aku tengok next time...

Cik Kasih said... [Reply]

isk..bahaye la..ei,seram..prmainan ni mcm memuja jgak ke?

YOUsoF said... [Reply]

• Anif Abdullah| AA > Hehe seram memang seram Nep. Tapi ada jugak yang kelakar, buat² lawak buduh.. ;D

• nabilah_2908 > Ada je tapi tak sekerap dulu la..

• aniswany > Haha lepas ni tengok ramai² dengan kawan ok kot.

• Nurnajwa KZ > Tapi bukan semua menyeramkan.. Kita cool je, dia tak kacau.

Hehe tu la. ;D

• ABU > Hah apa lagi. Usahakan lah cari show tu kat mana². Tak rugi tengok, unik kot!

Haha, mungkin aku berjaya berlagak cool sampai habis. ;D

Aku duk Kota Tinggi, Johor je. Jom! Boleh kita berkuda-kepangan. hahah

• Cik Kasih > Tapi ada kelakar dalam seramnya. Serius.

Tak berapa pasti, just menyeru je kot..

muhamad hanif said... [Reply]

kau kuda apa sof ?


kudakularigagahberani eh ?

teha said... [Reply]

bhaye gak eh kude kepang nie

♥e'in♥ said... [Reply]

betul2.. org tg men kuda kepang leh nek hantu..kekadang takut tgk..

My Life's Journey said... [Reply]

Wah kuda kepang .. ummm umi tak pernah tengok live :(

CouLeur de Chiqu3 said... [Reply]

seram tgh kuda kepang ok...dia punya naik shehk tu..rasa meremamg,tgk plak tu tgh malam...tiba 2 boleh kuat semacam je dorg,makan kaca,siat2 btg pokok ngn gigi...ayoo..serammm..

onie said... [Reply]

seriously takut ! huhu

Ayie a.k.a Nyei said... [Reply]

huii nak tengok doh..ini terbaik! lecturer aku penah cite pasal ulit mayang..otai gak ar ade bende lain terus menari2 tengah2 bulatan tu..haaaaaaa

dill said... [Reply]

sebelum ni ade gak baca pasal pemain kuda kepang naik syeh. pastu tgk lah cite pontianak harum sundal malam tu kan?

tapi tak pnah tgk live. tanak tgk pun.

dill.

auny aizie said... [Reply]

dari kecik lagi aku cukup yakut dgn kuda kepang punya pemain . Erghh

-Incek Fik- said... [Reply]

Kuda kepang?

Orang zaman² dulu kalau sebelum main dia ada baca mantera kan?

Errr.. ganas giler gambar orang kokak kelapa guna gigi tu...

cimOt said... [Reply]

kuda kepang tak ohsem,,tp pic tu lg ohsem ok!

Niena Pengembara Ilahi said... [Reply]

xpnah tgk

aQimie Ceplos said... [Reply]

haha! walaupon aku dok johor. tp xpenah tgk kude kepang.
tpkan. aq ade dgr la.
org kate kude kepang ni main kalau sampai tabsub sgt xboleh. tah ade la. aku pon xtw. org kate la aku xkate ;) ahahhaa..

Bella Bell said... [Reply]

tak pernah tengok.. tapi teringin nak tengok.. tunggu aku posting ngajar kat johor dulu.. ko bawak aku p tengok ea? :)

BENA said... [Reply]

aku baca ayat dalam blog kau nih . dah macam indon pun ye . hahahaah . serius ;)




kalau aku la kan , dah mengeletar kaki tangan tengok benda2 macam ni . lemah semangat lah katakan . heeee ;)

Cik TeN10 said... [Reply]

ishhh naik seram dgr cte ko.. semacam je.. ni yg buat aku nk tahu ni apa cerita disebalik tarian kuda kepang ni..

cik wanie Lovela (CWL) said... [Reply]

c.u.a.k

Umie Artoqiemie said... [Reply]

takut..

shedameor said... [Reply]

kuda kepang ni ada kuasa lain kann ? hehe

nazirah said... [Reply]

hahaha mcm2 ek..
stkt ni tak pnh tgok g dpn mata ;)

aleen aiden said... [Reply]

aku rase xpnah tengok secara live depan mata org menari kuda kepang.atau paling tidak yg menari sampai naik histeria tu.hu3

najihah sahami said... [Reply]

smlm mimpi usop main kuda kepang. hebatttt giler....usop leh gigit batang pokok kelapa tu.. hebat2.....naik syeh giler. haha

Azham Vosovic said... [Reply]

fuyyo...aku tak pernah tgk sbb x pernah pegi Johor lagi...

serious aku nak try weyh....

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]

Kuda kepang? hehe.. nak naik kuda kepang pergi Scotland boleh..? ;D

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]

menakutkan je seyh cerita kuda kepang kau nih sop.. ramainye tetbe join kuda kepang..nasib kau tak kena sekali kan..tuh kira mcm kena rasuk ke hape weyh..aiseyhhh...

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
Izzaty Ishak said... [Reply]

Err macam cuak je tengok dyorang ber-kuda kepang.

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails