Wednesday, September 29, 2010

Ketika Aku kecil



First of all, Kak Ana saye pinjam tajuk album akak ni ye.



Ketika aku kecil..

When I was a young boy,
My father took me into the city
To see a bicycle shop ♫ ♫ ♫ ;D


Aku suka merayau naik basikal BMX chrome kesayangan aku. Masuk kebun la, konon dirt bicycle la hahha.




Ketika aku kecil..
Aku suka mandi paya with the gang..

Biasa hari sabtu la cuti sekolah an. Bangun pagi sarapan cepat² terus tengok luar gang dah mula berkumpul. Dialog yang biasa aku guna dulu lebih kurang camni la.

Aku : Mak pagi ni saye pergi cari pucuk paku eh kat paya sane?

Mak : Eleh cari pucuk paku konon!! ( cam agak garang tapi bagi sebenanye)

Aku : Kejap je, nanti tengahari mak boleh wat sayur. ( sambil aku cari² plastik tuk bawak pucuk paku tu nanti )

Mak : Hmm yelah² tapi kejap je tau. Kalau lame siap la mak datang sane nanti.

Aku : Hehhe okeh Cik Intan ( name panggilan mak aku )

Tapi motif utama memang nak bermandi-manda..



Ketika aku kecil..

Aku suka main belon acah atau nama femesnye galah panjang. Aku suka sebab sukan ni memerlukan KEPANTASAN + KELICIKAN ;D



Ketika aku kecil..

Aku suka main baling selipar.

Pon game yang perlukan KEPANTASAN + KEBERANIAN. Apsal lak keberanian? hahha yela siapa yang buat try tuk susun selipar tu memang kena sedia tuk dibaling ngan selipar oleh pihak lawan, lagi bertuah dapat la kat kepala ;D Tapi kalau PANTAS, menang lah team korang.

Ketika aku kecil..

Aku suka main guli.



Kadang² modal ngan 3 biji guli je. Balik da boleh penuh kocek, gembira sungguh mase tu. Tapi langit tak selalu cerah, kadang² selalu jugak aku bankrap C hahha. Tapi takpe kan MASIH ADA PLAN B!

Last but not least, Takkan ade permaian yang moden tanpa permainan² tradisi macam yang aku cerita kat atas ni (sekadar cerita beberape name je) kan. Itu cerita humble aku mase kecik la, korang pulak ape ceritanye?

30 comments:

Hans asaktor said... [Reply]

wah rindunya zaman kecik2 dulu...
pikir nk maen je... x de blaja...haha...

YOUsoF said... [Reply]

Hahha. tau takpe. Takde pening² pikir masalah kan bro!

aYaz said... [Reply]

best maen galah panjang..
wuhuu..da besar2 cenggini,nak maen lagi ke?
tapi teringin betul laa..
hee...
^.^

Kisah Suami Isteri

YOUsoF said... [Reply]

hehhe. Kalau ade gang nak gak maen lagi ;D

Bit Zamri said... [Reply]

saya pun suka main semua benda ni dulu kecik2 kat kampung...

**cute la background post tuh...cantik..

YOUsoF said... [Reply]

Sangat seronok kan mase kecik² dulu.

Andai dapat kuundurkan putaran dunia.. bla² bla.. hee

hehhe mekaseh² ;D

Encik MT said... [Reply]

kekeke! seronok yer zaman2 anda dulu...dengki akuh dibuatnya..gghaha!

cOnfuSeME said... [Reply]

mmg best..tp gasing xmin ke...??
owg suke min gasing dlu...hahaha

nurAddin said... [Reply]

haha..pergh..teringt zaman kecik2 dulu..suka main galah pnjg, baling selipar, main getah, panjat pokok ceri, main kejar2 and so on..hehe..

ika~~ said... [Reply]

saya dulu suka memancing ikan kat parit. pastu men layang2. pastu men gasing. pastu men pondok2..best kan jd dak kg?byk game. dak zaman skang tau men ps je..huu..

apik pehe said... [Reply]

aku main bertarung buah getah sape yg paling hebat..hehehe

ToshioMario said... [Reply]

OOps kite rase kite xmen , juz tgk org men j, ^^


Wahh rmi nye respon! Gud for uuu, (n_n)


Lagy skali: Keep posting what u really *like okeh! :D

YOUsoF said... [Reply]

Encik MT> Hehhe boleh tahan seronok la. Pantang cuti mesti pikir nak enjoy je ;D

cOnfuSeME> Eh main, tapi sangat tidak pandai nak main sampai pecah gasing org lain hee ( taknak tulis panjang, takut takde yang sudi bace lak )
tapi ni pon ramai gak kongsi cerita.

MEKASEH YE KORANG!!

nurAddin> Ha'a main getah, panjat pokok ceri, main kejar2 pon masuk dlm list sebenanye ;D

ika~~> Sangat best menjadi kampung boy! ;D.. Tula lau dlm PS ade game² tradisi melayu pon ok gak kan ;D

apik pehe> ohh tu betul² permainan budak lelaki tu apik hehhe.

ToshioMario> Hehhe tengok org pon ok gakpe dpt tau pasal game tu jgk. tunggu mase aja ank² buah je nanti ;DD

hehe korang make me smile and besemangat! okeh i'll rememba that! thx~~

:"♥Warnida:"♥ said... [Reply]

waduh2....btl2 mngmbli kn ingtan zamn kank2 rabina la...guli..mask2 kawin2...hahahahha yg pling best tu terjun bendang tngkp ikan time mesin padi kutip hasil..naik jer nagis mau tak nya....pacat penuh..eeeeee hahahahh tapi skng ni bdk2 zmn skng ni mn nk ingt main bnda2 trdsional ni..diaorg layan...poker, barn budy, cafe world, petvile...hahah smua game2 dlm facebook myspace hihihihi kn kn

YOUsoF said... [Reply]

:"♥Warnida:"♥> hehhe.. yang terjun bendang tu mcm syok je, cume endingnye lak cam tu ;DD ( tak penah rase pengalaman kt bendang camtu la).

Betuulll ;D

:"♥Warnida:"♥ said... [Reply]

hahahah tau tak pa....syiok ooo klu blh main ngn selot elok untk kulit hihihi....dlu rumh sblh ngn sawah jer..sbb tu la main bnda mcm2 tu jer..tpi skng ni biasa la mkn maju kn sawah smua nya dh jdi kwsan rumh....tension jer...dlu blik kmpng rsa la jgk suasana kmpng nya...tpi skng ni blik...sesak...sbr jer la...try la terjun bendng skli pasti syiok nya:P

YOUsoF said... [Reply]

Yelakan jgn sampai jadi cam negara jiran suda kan, tak cukup tanah.

Takde sedare belah² sanme la huhu.
takpe satu hari nanti sampaikot insyaAllah..

Robot | Sakti said... [Reply]

time kecik-kecik.selalu gi mandi kat sungai ngn parit.

ingat time mak aku datang ke sungai, dengan pakai kain sembahyang, sambil bawak rotan.

rindu lak time tu.

:)


Merapu tapi bukan Mengampu

YOUsoF said... [Reply]

Robot | Sakti> Hahha yeke? aku penah gak, tapi mak kawan aku la yg datang, kene piat telinga kwn aku tu sebab kitorang mandi melebehi had mase ;DD

*kenangan mase kecik memang terbaik!

Melati Qistyna's Mummy said... [Reply]

hehehe kiut jer n3 neh .... akk suke :P

YOUsoF said... [Reply]

hehhe mekaseh kak ;D

Benrauf 2.0 said... [Reply]

da berdekad gua x main galah panjang.

YOUsoF said... [Reply]

sama la dengan gue.. dpt lepas geram kejap pon jadi la an ;D

Dark Half said... [Reply]

sonok recall balik zaman kanak2.terjun tiruk paling best..:p

YOUsoF said... [Reply]

Tula kan. Kat kolam aku berani kot, lau kt paye aku terjun botol je ;DD

F.I.C.K.R.Y said... [Reply]

Wahhh!! Kenangan paling best part main lempaq selipar sama kawan-kawan..

Saper le pengasas idea nie ekk?!
Kreatif dan inovatif sungguh hahahaa...

YOUsoF said... [Reply]

;D memang best!!

tula kan, mesti anak² dia terrer gilababas main baling² selipar bapak dia an ;D

yan said... [Reply]

sangat rindu zaman kanak2...kampung kite mmg de best kan..hehe

YOUsoF said... [Reply]

hehee sangat² betul! ;D

Cik TeN10 said... [Reply]

time kecik2 dulu kite berkawan dgn budak2 lelaki.. rmbut pn pendek dh mcm tomboy dh.. masuk selut tgkap ikan.. panjat2 pokok.. setakat baling selipar tu xde hal la.. kih3 .. tu dlu la.. skrg da xbuat da.. hihi

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails