Wednesday, November 16, 2011

Ketipak² ketipung




Ketipak² ketipung bunyi gendang betalu-talu...


Lagu tradisional Melayu berkumandang di penghujung siaran pertandingan Pesta Pantun Bestari IPTA 2011 malam semalam. Aku pun secara kebetulan tertonton TV1 masa malam Selasa lepas. Tonton sekejap rasa macam biasa, tonton lama sikit, rasa makin seronok. Aku tonton berdua dengan abah aku, dua² rasa seronok. Maka ia menjadi dua ronok. Kami tonton sampai habis.


Dicilok dari sini.



Malam tu final antara bebudak UM vs bebudak UIAM. Sempoilah diaorang. Masing² pakai busana cantik². Yang lelaki dan persis pengantin lelaki tunggu masa nak bersanding atas pelamin je. Tu kali pertama aku tengok pertandingan pesta pantun pun. Jual pantun, lepas tu team lawan ada masa 60 minit saat nak beli pantun. Memang respek la dekat diaorang. Otak geliga, jawab pantun mudah saja.


Si pengacara pun main peranan, pandai berlawak bikin orang ketawa dengan aman. Tak rugi aku tengok secara langsung dari kaca TV. Selang² dengan nyanyian, yang macam agak kelakar bila penyanyi Siti Nordiana berduet dengan Ebby Yus.

Ebby Yus : Saya kacak, namun saya juga comel.


Malam tu bebudak UIAM dapat hadiah busana terbaik dengan pemantun terbaik. Bebudak UM muncul juara. Sebagai Melayu, aku tumpang bangga dekat diaorang, terus memartabatkan pantun, salah satu jenis puisi lama masyarakat Melayu tradisi yang amat tinggi nilainya..



Sekian, wassalam.
Masih ada plan B.


38 comments:

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

pic tu klakar

syafiqakarim said... [Reply]

haha gambar tu sgtttttt -.-

Bella Bell said... [Reply]

jap. jap. 'team lawan ada masa 60 minit nak beli pantun'? peh! lama gila kalau 60 minit. hikhikhik.

Liyana Zahim said... [Reply]

UIAM msti da best!!! :) Eh pntun tu aku tak pnh dengar pon sblm ni?

si robot comel said... [Reply]

perghh memang comel,hehe.

tengok gak ritu,dorang semua best wo!

fathiahRAIHANA said... [Reply]

60 minit ? 60 saat je kott , heee.





awat time kami pantun dlu takleh pakai busana bagai ni -.- baju skola ja tawww.

Rara. said... [Reply]

aku suka pantun2 ni tapi tak tengok pon.

aku pon suka ebby yus tu, best woah!

syakey said... [Reply]

ce ko berpantun sikit, nk tgk bakat melayu yg ada :P

alexa yussida said... [Reply]

org yg masuk pertandingan pantun msti yg berjiwa seni n punya bahasa yg kaw2 punyer..penah tgk jgak n mmg sgt kagum ngn depa..

Munnafendy said... [Reply]

xde gmbr ke yg ala2 pengantin tu msti ensem2...hahaha

Rtp Farra Arisha said... [Reply]

i'm not to smart dalam berpantun..malah i'm not too talented to be pemantun hebat..hehehe. but i love to hear any kinds of pantun! :)

syrupmasin said... [Reply]

haha..aku ingta kau berpantun..haha..lame aku ta singgah sini..hai encik yusof :D

Syazwan Che Deraman said... [Reply]

pandai ke ebby yus nyanyi?.
hehe

shzyswl said... [Reply]

best kan pantun bestari semalam, tgk sampai habes tu hehe

BENA said... [Reply]

ahahahahahaa . tak menahan gambo tuuu ;) aku kalo datang gile2 baru spontan buat pantun gile2. bile blurrr , blurr sakan .


jom berpantun ! ;)


i love u B
masih ada plan B




KAH KAH KAH KAH ;)


* nampak kebongokkan di situ

Fathiah Hamim said... [Reply]

kalo nak berpantun boleh, tapi nak menjawab-jawab tuh payah sket. hehe

p/s: dah jawab beza shoutmix dengan cbox. :D

Cik tikah said... [Reply]

dulu cik tikah pernah masuk pertandingan berpantun taw. hehehe.. caye x?

Azham Vosovic said... [Reply]

hehehe....

sempat tgk TV ey?

heheheheh

Aisyah Aina said... [Reply]

aku tak suka kalau cikgu suruh aku berpantun dalam kelas...malu :D

Bella Bell said... [Reply]

hahaha.. pandai ye ko cover line. aku memang alert pun dengan typo ni. so, berhati- hatilah dikau. hahahha ^^

Miz Novexx said... [Reply]

ohhh ada ke pertandingan pantun antara U??? err... tak tahu pon, hehe *___*

Cik Anita said... [Reply]

alahhh..
rugunya tak tertengok cam ko! dulu aku pun pemantu sekolah, tapi tak menang-menang.. kah kah kah. nostalgic sungguh~

~ayusleeping~ said... [Reply]

ayu memg xpndai nak berpantun...huhu~

~ayusleeping~ said... [Reply]

ayu memg xpndai nak berpantun...huhu~

cik nur said... [Reply]

nak pitam tgk gambar ebby yus yg comel tuh tau hehehe

khairul akmal bin azman said... [Reply]

MANE KO CILOK PIN ABG YUS



#LAWAK WOK!

najihah sahami said... [Reply]

haha..usop..jom lawan pantun!

onie said... [Reply]

memang comei pon eby yus ni,tengok nama pon comei dah,hehe :D

:.—¤÷('[¤*F.a.n.a*¤]')÷¤—- said... [Reply]

ebby yus??seyes dye mmg lawak..bestnye!!lame dah tak berpantun2 nih..adess..kering iedea :p

My Life's Journey said... [Reply]

Umi pun suke tau tengok pantun kat tv1 tu ..lawak2 tengok gelagat diorang berpantun hihi

miss Fyqa said... [Reply]

x geti la nak berpantun2.. huhu.. mmg bagus ler cam tu..martabatkan budaya org melayu berpantun :)

Makan2 time..spagethi redah je la

budakampung said... [Reply]

gua pernah tengok! :D

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

ala....

xsempat nak tgk..mmg egt nak tgk uia masuk pntun tu.wakkaka

suka la pntun tu...heheh

Jue said... [Reply]

Ketuk ketampi 100 kali
Sebab lupa bw buku lagi
Bab bpantun mmg fav wa ni
dr dulu tsemat dlm hati

Chewah! Aku suka giler wat pantun tp prektis lg la kan hihi

Robin said... [Reply]

a b c d e f g
aku tk pandai pantun ni..

Myra Arshad (: said... [Reply]

haha . pun bole~~ :p

cimOt said... [Reply]

gua pemantun sekolah dulu..

tp daaa tak bape nak berpantun sekarang..takde geng..

Hanie_Dew said... [Reply]

tak layan tv1. aka layan KBS je. hahahha..

tp aku suka jgk pantun pantun ni. tem skolah dulu rajim jadi penyokong.

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails