Thursday, September 22, 2011

Kutuk | كوتوق



Gambar dari belakang = kutuk/cakap belakang ;D



Daripada Abu Darda', Rasulullah bersabda:

"Sesungguhnya bila ada seseorang mengutuk sesuatu

maka kutukan itu naik ke langit tetapi pintu langit itu ditutup

tidak mahu menerima kutukan. Kemudian kutukan itu turun ke bumi

tetapi pintu bumi itu ditutup tidak mahu menerima kutukan, kemudian

kutukan itu lari ke kanan dan ke kiri; apabila kutukan itu tidak mendapat

tempat maka ia mencari orang yang dikutuknya, apabila orang itu patut

mendapat kutukan maka ia kembali kepada orang yang

mengucapkan kutukan itu." (Hadis riwayat abu Daud)

64 comments:

muhamad hanif said... [Reply]

Err. ok janji lepas ni aku tak kutuk kau lagi yaa.

YOUsoF said... [Reply]

Terima kasih Nip.




;D

Anisa Hang Tuah said... [Reply]

terima kasih untuk kutukan itu.

YOUsoF said... [Reply]

Yup..

Liyana Zahim said... [Reply]

Adeh pning palo den nk phm konsep kutuk ke kiri kanan atas bawah.. Kutuk tu bentuk apa ek? Hahaha..

Zaiya said... [Reply]

huhuhu.. baca dua kali baru paham.

nabilah_2908 said... [Reply]

macam boomerang...baling ke arah lain...boomerang tu akan kembali pada sipembaling semula.. ;)

YOUsoF said... [Reply]

Liyana Zahim > .......

Zaiya > Terima kasih. Jangan segan² nak share dengan kawan²..

nabilah_2908 > Betul.. ;)

missSenget said... [Reply]

kalo pujian, smpai kt kite balik x??

chemay said... [Reply]

sebab tuh tak boleh maki orang ikut suka2 hati.
btw nice entry yusuf
:D

KUKUMALU said... [Reply]

Keluar dari mulut buaya, masuk pun dalam mulut buaya.

UNA budak BAEQ said... [Reply]

baru nak soseh kat belakang td .
:p

najihah sahami said... [Reply]

hahaha..terbaikkk!!!


:)

mish tak penah kutuk usop. hehe

Izzaty Ishak said... [Reply]

Oh kemeja petak-petak tuh smart lah!

Ok, zaty kutuk depan-depan ni. Ahahaha :D

YOUsoF said... [Reply]

missSenget > Kalau pujian, pahala yang sampai kat kita. Wallahua'lam.. ;)

chemay > Buat apa nak maki/ cakap benda buruk kalau boleh cakap benda baik yang mendatangkan pahala... kan? ;D

KUKUMALU > ;)

UNA budak BAEQ > Kira mesej enti ni sampai la kan.. ;)

najihah sahami > Tu Usop tau.. ;D

YOUsoF said... [Reply]

Izzaty Ishak > Terima kasih, teringin nak beli warna lain, tapi tak jumpa lagi yang berkenan di mata dan berkenan di wallet.. ;D

Heheh

meaw said... [Reply]

lebih baik mendiamkan diri dari berkata-kata..

Izzaty Ishak said... [Reply]

Haha. Sama-sama. Tapi yang kemeja atas tu pun okay. Warna dia zaty suka! :D

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

gosip masuk kutuk tak? hehe

anamizu said... [Reply]

kutuk p la byk mana pon nak..PAHALA kau,aku amek boleh??? :P

Fara E's said... [Reply]

sorry you , tak kutuk dah :(

YOUsoF said... [Reply]

meaw > Itu lebih BAIK.. ;)

Izzaty Ishak > Pun sama sebab warna biru merah dah ramaaaaai sangat yang pakai.

::FAIZ FARISH:: > Anda fikirlah sendiri.. ;D

anamizu > Tak nak lah.. Aku pilih jawapan no. 2 (berdiam diri)

Hehe

Fara E's > Moleklah kalau macam tu..

Hahah bajet aku baik sangat je. Tapi tak salah kan nak kongsi benda baik macam ni..

WZulhilmi said... [Reply]

nk gmbr dr view depan pelis. hahaha

btw org kuat mengutuk ni eitheir dia jeles atau tak de keje nk buat. last2 dosa yg dpt.

WZulhilmi said... [Reply]

nk gmbr dr view depan pelis. hahaha

btw org kuat mengutuk ni eitheir dia jeles atau tak de keje nk buat. last2 dosa yg dpt.

Lalalililulu said... [Reply]

wow! tenks for sharing...

gamba cantek!

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]

bila dikutuk, org itu perlu tabah dan sabar..

bila mengutuk, org itu perlu ingat bahawa dosa makin menimbun..

Remembered, ALLAH always wth us.. So,dikutuk dan mengutuk ada ganjaran utk mereka melakukannya..

Waallahualam~

Cik Anita said... [Reply]

kutuk orang memang best... tapi bila diri sendiri kene kutuk terbakar habis.

YOUsoF said... [Reply]

WZulhilmi > Hahah view depan tak boleh selalu sangat. Orang mudah boring atau dengan kata lain, muak.. ;D

Betul dan betul. Kalau takut tercakap buruk pasal orang lain, lebih baik mendiamkan diri..

Lalalililulu > Sama² sudi baca..

Terima kasih! ;D

Fee Hafeezah ketuk keyboard > Betul.

Betul.

Betul.. ;)

Cik Anita > Kalau nak buang rasa best tu cuba letakkan diri kita sebagai orang yang dikutuk tu. Mudah.. kan. ;)

said... [Reply]

Silence is the best way ;)

khairul akmal bin azman said... [Reply]

beb..gua bile org kutuk gua cakap alhamdulilah jer..

YOUsoF said... [Reply]

ﻉ > Sangat tepat!

khairul akmal bin azman > Aku pun sama.. Sambil tersenyum, paling kurang orang tu rasa sendiri betapa perbuatan dia tu sangat 'mulia'..

ABU said... [Reply]

yaaa bagus...tq..

laskar pelangi said... [Reply]

tak baik kutuk mengutuk.

Fathiah Hamim said... [Reply]

tak elok kutuk2. nanti kena balek sindri

adwafarahin said... [Reply]

kesimpulannye jgn suka nk kutuk2 org sbb allah pon x suke :)

dill said... [Reply]

lawa pokok tu.

*tak yah kutuk2 bagai. tgk pokok lagi baek :)

dill.

Azham Vosovic said... [Reply]

ooopssss...jgn ckp belakang....

~Nana 귀여운~ said... [Reply]

kutukan tu lari kat jiran sebelahku..hahaha :P

iMBobo said... [Reply]

ni ibarat paku dan dulang hehe

lynda salim said... [Reply]

taubat jalan penyelesaian untuk orang yang mengutuk kan,kan,kan ;p

Umie Artoqiemie said... [Reply]

aku tak suka orang kutuk belakang .. cam haremm.. sebab kutuk belakang ni punca aku tak percaya dah org nama “sahabat”.. aku hanya ada kawan.. tapi. aku takdak sahabat :(

Anif Abdullah| AA said... [Reply]

ta baik ngutuk2 ni.. *ada tag hang

Etong said... [Reply]

semoga kita dijauhkan dari perbuatan keji itu..Amin..

YOUsoF said... [Reply]

ABU > Ya sama²..

laskar pelangi > Buat apa kutuk mengutuk kalau puji memuji tu lebih baik... kan.

Fathiah Hamim > Sama juga maca cakap benda yang tak senonoh, tu dikira doa yang boleh berbalik kepada kita..

adwafarahin > Lebih BAGUS kita buat yang Allah suka.. ;)

dill > Ciptaan Tuhan.. ;)

Azham Vosovic > Yup.

~Nana 귀여운~ > ;P

YOUsoF said... [Reply]

iMBobo > Betul bro..

lynda salim > Betul3.. Tapi sebelum kutuk tu cuba bayangkan orang lain juga tengah kutuk kita.. Lama² boleh buang kot tabiat tu.. ;D

Umie Artoqiemie > Chill Umie.. Nama pun manusia. Moga kau ketemu sahabat 1 hari nanti..

Anif Abdullah| AA > Orait.

Etong > Aminnn.. ;)

rara pinkmafia said... [Reply]

hmmm agak tak faham =(

farah hanim said... [Reply]

tarak baik ma kutk blakng2
heee :D

fiezah91 said... [Reply]

jadi dengan tu jangan la buat aktiviti mengutuk. hik3x..

ikan said... [Reply]

NAUZUBILLAH ..

Amna.Qadeeja said... [Reply]

lebih baek kutuk depan2 dr kutuk blkg. ble kutuk depan2 xla rse sesakit kutuk blkg kan?

janji dah tak kutuk usop ahaha ;D

khairul akmal bin azman said... [Reply]

yusof: haha..bia kte jadi lagi yg gentle..jgn d layan org2 cmni..

lynda salim said... [Reply]

yup... tapi kalau dah geram sangat terkutuk jugak ;p

syrupmasin said... [Reply]

baek lah lepas nih aku dah ta kutuk2 dah :)

BENA said... [Reply]

kutuk kutuk mengutuk = KUTU ! hee ;)




wehhh . sowii aku lame x bersosial di blog. hahaha ;)



cop! pelekatko yg ko bagi tuh. abes ank buah aku tampal kat meja. pehhhh . sabo jek la. ank buah nye pasal. hehehee ;)

ekabukanmakcikkau. said... [Reply]

patut ahh aku banyak kali kutuk kau hensengg. aku plak hensengg skang ni . ishhh gone nihhh

apik pehe said... [Reply]

uihh..jauh kan la dari kekutukan semua ni..

THE LEKAT LEKIT STORY said... [Reply]

kita memang x dpr lari dr melakukan perbuatan terkutuk.. erkk.. mengutuk. Tp takpe krg2 kan :D

Rtp Farra Arisha said... [Reply]

kutuk-mengutuk bukan amalan mulia..tidak perlu kita praktikkan. :O

ade2mama said... [Reply]

kutuk depan muka dye xpew kn eheheheh

Azroy Kassim said... [Reply]

baa~ CAK!!

kutuk je.. biar dia tahu tentang pembalasan.

alif haris said... [Reply]

taubat aku taknak kutuk2 lg .. huhu .. astaghfirullah .. tq sop atas perkongsiannya :)
sorry lama tak singgah sini .. bz :(

cik sakdi said... [Reply]

oh. ngah cuba sdaya upaya x membalas kutukan manusia yg mengutuk aku. hehehe

sitihalisa said... [Reply]

ohhh. baru tawu. so, say NO to kutuk mengutuk ni kan.
ehehehhe :PP

syakey said... [Reply]

takpayah nak kutuk org la, macam la sniri dh cukup bagus...

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails