Tuesday, October 25, 2011

Bocah Cilik #3


Malam Ahad lepas, Umairah balik rumah nenek sebelah sana. Aku pasti dia akan rindu aku, pakcik kesayangannya. Aku pun dah rindu nak dengar gelak dia. Jenis gelak lepas punya. Siapa tak suka dengar budak kecik gelak kan.

Dia cukup gemar main petik² suis. Tak kira suis apa. Asalkan boleh dipetik, dia petik guna jari telunjuk dia sedaya upaya.




Aku rajin dukung dia, kasi petik suis lampu. Bila dia dapat hidupkan lampu, aku sebut "Pandaiiiii". Dia pun ikut, "aaaaiii". Comel kan, macam ______ nya.


Ibu dia selalu tanya, "adik, bunyi lembu macam mana?"

Dia jawab, "Moooo."

Ibu dia tanya lagi, "bunyi kucing macam mana?"

Dia jawab perlahan, "Meaw." Mungkin suara kucing lebih sukar untuk dibunyikan. Aku rasa la.


Nama permainan ni, "sapu tangan di muka comel". Suka betul dia masa ni.


Lagi ibu dia selalu tanya masa nak pakaikan dia baju, "Siapa sayang ibu angkat tangan"

Cepat² dia angkat tangan kanan.

Tanya lagi, "Siapa sayang ibu angkat kaki"

Dia angkat kaki kiri dia. Serius pandai dan comel macam ______ nya.. ;D



Aku pulak sempat ajar dia "beri saya lima". Mula² dia blur bila tengok aku tunjuk tapak tangan depan muka dia. Aku cuba lagi, dia masih blur. Lagi dan lagi, dia tetap blur.

Sehari sebelum balik aku try lagi, dia dah pandai "beri saya lima" dekat tapak tangan aku. Seronok aku tengok, budak² memang cepat belajar dan membesar kan.



*Bocah cilik = budak kecil

42 comments:

kocix! said... [Reply]

arggh
rindu plak kat anak buah..

YOUsoF said... [Reply]

Call mak dia lama², dengar suara dia.. ;D

najihah sahami said... [Reply]

hehe..masa ni la bes nak ajar budak2..macam iman pun sama. jumpa tisu terus masuk tong sampah. dia xpeduli dah tu tisu baru ke, lama ke, kotor ke, bersih ke. hahah

YOUsoF said... [Reply]

Hehehe.. Kelakar².. Nak kata kak longnya pembersih la ni? ;D

missSenget said... [Reply]

fill in the blank tu nk suh kitorang isikan ke cmne??

siti kektus said... [Reply]

tu dia. jawa dah terserlah. bocah2. haha :p


tak ada anak sedara. tak dapatlah nak buat macam tu. hoho :p

Anisa Hang Tuah said... [Reply]

alalal..dedomeinye diee..
ade gigi kecik

hehehek

Fara E's said... [Reply]

alala , nomeinyeee

faham ta ? haha

cucu umie said... [Reply]

serius sgt comel dok anak buah hang..aishh, hang bt aku teringt nak blik kg plak.. saboo tunggu lg 2weeks..huhu

miratun madihah said... [Reply]

comelnya ank buah, ni boleh kenen-kenen dengan anak buah kita ni,boleh kawin ni,hehe

onie said... [Reply]

meowwww la wei,bukan meaw,meaw nama aku,sekian :P

Nurnajwa KZ said... [Reply]

Mcm pakcik dia la kannnnn, siapa lg.

Well, budak2 mcm kte mmg cpt belajar. Hihihi :P

Umie Artoqiemie said... [Reply]

bila kau nak kawen ? nanti bocah cilik ade kawan.. heehee..

laskar pelangi said... [Reply]

alaaaaa...tomeinyeeeew! geram je tengok =)

aiEz said... [Reply]

eee geram ak dgn bdk2 ni,knp comel sgt?seronok kn,tgk telatah dorang ni sentiasa jer buat kita tersenyum...:)

amna said... [Reply]

pandainya umairah macam ____nya :) hihihi

Hashira Yusoff said... [Reply]

oloo suwittnyaa!! jarang ka kite tgok laki suka budak2 ni. hahaha..

alexa yussida said... [Reply]

let me fill the blank..macam pakcik die la..haha


comel.dak kecik mmg sgt pandai..aritu balik umh,slalu ckp 'no no no ' sambil gerakkan jari telunjuk kat rania,sekjap je die plak ikut n do the same thing kat kita bila buat bnda die x ske..saba je la:)

tnZackJ said... [Reply]

jom main petik-petik

Liyana Zahim said... [Reply]

Dak kecik buat action cane pon stil comey.. Lau kte yg beso2 ni nk kne sekeh je lah.. Hahah~

ABU said... [Reply]

entry ni buat aku rindu dgn anak bua aku arghhh!!!!

comel je budak2 kan... naif sungguh.. alololo...:D

Syahirah Suhaili said... [Reply]

waaa...comel! hehe..terimajin da jari dia petik suis..rasa nak kunyah2 je jari comel dia..kehkeh :P

ade2mama said... [Reply]

jgn dibiakn..bahaya..maen suis2 ny..

lilypelangi said... [Reply]

comelnye si kcik tu.. geram tgk! uhuh

hawiz said... [Reply]

comel la..

Niena Pengembara Ilahi said... [Reply]

p/s:slmat bercuti :D

BENA said... [Reply]

nampak keAYAHan kau ni yousof . tetibe aku rindu dekat dak ais aku. hee ;)



pandai taktik nak pakaikan baju dengan buat cara macam tuh . heeee ;)

khairul akmal bin azman said... [Reply]

rase nak kawen lak..
hehe..

Anif Abdullah| AA said... [Reply]

comeii ahh..hehe.. budak2 ni memang cepat dia ikut apa kita kata kan..

dhiera said... [Reply]

arghh...comel ye budak ni~ nak cubit!

-Incek Fik- said... [Reply]

bila aku baca entry ko ni..

terus fikiran aku teringat kat anak buah aku yang semakin lama semakin membiak ramainya..

Oh, kadang² sampai tersilap nama aku panggil hahaa..

EZAN IDMA said... [Reply]

aloalaoaloa comellllll :)

Izzaty Ishak said... [Reply]

Amboih siap suruh fill in the blank pulak. Kah kah kah.

Saya takde adik. :(

anamizu said... [Reply]

guwa ade 1 je anak sedara..
rambut beliau sgt stylo..
pacak..pacak! hehe =P







luv,
cik ana

khairul akmal bin azman said... [Reply]

:)..

cik nur said... [Reply]

layan kerenah budak2 nie tak penat kan rasa mcm best lagi ada la kan

Hanie_Dew said... [Reply]

comel la umairah.

budak budak skrg memng otak cepat tgkap.neuron2 aktif la tu.

syakey said... [Reply]

isi tempat kosong tu macam tauuu ja nak suruh letak nama sapaaa. hahah


serius comel. budak budak ni, awat la comel sgt,haishhh gerammm

Miscellaneous Smiles said... [Reply]

arhh rindu kat adeq..=D

Lea Isnawi said... [Reply]

alahai comelnya dia

h A n Y S said... [Reply]

bila umairah buat bunyi binatang, tringat spupu aku jugak..bila tanya macam mana bunyi gajah, dia kata "jajaaaaaaa.." haha..comel.. ada video dia, nanti kalau aku rajin memang nak upload kat blog.. ;D

Anak Wak Mail said... [Reply]

sama macam anak buah aku..suka buat bunyi lembu dan kucing..haha..:)

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails