Tuesday, October 4, 2011

Mengelupas (sambungan)


(Pengalaman ketika aku darjah enam)


"Bila sampai je kat resort tu (tak ingat apa nama dia), tiba2-tiba aku terasa macam satu kejutan listrik mengalir dalam badan aku.."



Kejutan tu terasa bila aku ternampak khemah² dah siap terpasang dekat kawasan lapang berhadapan pantai seluas padang bola sepak. Rasa teruja aku terus merundum. Mana taknya, masa nak ikut tu aku dah set dalam kepala, cuma nak bersuka ria. Tup² kena join perkhemahan budak² sekolah tempat pakcik aku tu mengajar. Seorang manusia pun aku tak kenal.



Menyesal kemudian pun tiada guna. Sudahlah masa tu aku jenis pemalu. Turun je dari kereta, pakcik aku terus suruh aku tidur sekhemah dengan anak murid dia. Terasa sangat indah masa tu lebih-lebih lagi bila akak aku tak pulak diajak join perkhemahan tu. Bahagia dia dapat tidur dalam challet dengan family pakcik aku.




Jadi itu adalah perkhemahan pertama aku, pulak tu bukan dengan budak satu sekolah. Seronok! Tak terungkap dengan kata-kata. Maka malam tu aku pun tertidur setelah puas fikir apa aku nak buat esok paginya.




Pagi tu aku terbangun awal, tergesa-gesa aku nak ikut budak satu khemah pergi bilik air. Cepat2 aku cari baju dalam beg, sekali lagi aku terkena kejutan listrik! Mak aku cuma masukkan beberapa helai baju je dalam beg, dan yang paling 'best' mak aku masukkan baju kemeja yang dibuat menggunakan kain lebihan baju melayu aku berwarna hijau gelap. Mantap, sesuai dipadankan dengan seluar trek.



Tapi seingat aku, aku pakai baju basahan lusuh yang ada dalam beg tu. Macam² la kena buat satu hari tu. Sayangnya aku cuma ingat ikut diaorang berjogging jauh² atas jalan raya sepanjang tepi pantai. Terik mentari masa tu la yang main peranan utama kepada kehitaman muka aku di tahap maksima yang akhirnya membawa kepada pengelupasan kulit muka aku seminggu lepas tu.



Kauorang bayangkan setiap orang kat sekolah pandang pelik muka kau gara² hitam semacam dan kulit terkupas sana sini di bahagian muka. Bangga bukan? Rasa macam nak cuti sekolah seminggu sampai kulit aku betul² ok. Tapi malangnya aku terpaksa juga menebalkan muka ke sekolah menjalani trial UPSR masa tu. Dan setiap kali musim UPSR tiba, pengalaman ni akan kembali segar dalam kepala aku. Malu tapi cool. Hahah.


Malam terakhir perkhemahan tu aku duduk sembunyi dalam khemah masa diaorang buat persembahan terakhir. Terbaik kan?



Bercakap pasal UPSR, hari ni pulak hari abangnya PMR di mana sepupuku, Nursyahira Izzati (anak pakcik aku tu) sedang duduki sekarang ni. Bagi yang terbaik ok! Kami doakan dari jauh. Semoga dapat mengaut 9A, sama macam Abang Aizatmu dulu.




*Maaf kalau entry ni agak carca marba dan gambar ntah apa². Darjah enam, belum terdetik nak ada kamera sendiri. Tujuan utama cuma nak titipkan doa dan semangat untuk sepupu aku tu.

*Terima kasih kepada yang betul² baca entry ini ;)


55 comments:

Peah Glemer said... [Reply]

moga sepupu kau boleh jawab exam. Aminnnn

YOUsoF said... [Reply]

Aminnn.

NorHalizah said... [Reply]

lor..menggelupas sebab berjemur rupanya. tempek je krim banyak2 kat muka tu, kurang la nanti menggelupas nya.

Azham Vosovic said... [Reply]

Hahaha....sakit kan muka mengelupas sbb selaran matahari?

BENA said... [Reply]

aku igt eyra exam bulan sept. sekali salah taip daa . hehehe ;)

aku suke tengok gamba budak kecik tuh.

ade kene mngene la sikit ngn jalan cte ko tuh. hehehehe ;)



aku doakan eyra jawab exam dengan elok. dapat 9A . Aminn ;)

Rtp Farra Arisha said... [Reply]

last two months arisha did campaign organized by school. it's damn enjoyable. :)
well, goodluck to ur cousin. semoga tenang menjawab peperiksaan.

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

hehe, aku tak penah mengelupas kulit muka sbb berjemur...

YOUsoF said... [Reply]

• NorHalizah> Hehe tapi masalahnya tu kejadian 10 tahun lepas.. ;D

• Azham Vosovic> Sakit dan seronok! haha

• BENA> Haha aku dah terbaca dah. Maunusia mesti tersilap dan mesti belajar dari silap.. chewah.

Anak buah aku tengah nangis sebenarnya tu..

Yup, aminnn.

• Rtp Farra Arisha> Waah.. Tak mahu kongsi dengan kami?

yes.

• ::FAIZ FARISH::> Artis kan pandai jaga kulit.. hahah

Fara E's said... [Reply]

aku kdg2 mengelupas gax , haha

rara pinkmafia said... [Reply]

owh cite nya sbb muka mengelupas je.hehehe bikin saspen jeeee.

gud luck to them.

Cik Anita said... [Reply]

wah.

siap ada special entry untuk sepupu yang exam!

aku pun nak jadik sepupu kau lah~~

:D

GOOD LUCK utk SI SEPUPU!

nabilah_2908 said... [Reply]

oh...sebab tu rupanya... ;)

dlm gambar yg last...tu apa...? bunga eh...?

WZulhilmi said... [Reply]

apa kebnda yg gambr last tu??

Selamat berjaya kat sepupu ko! =))

chemay said... [Reply]

chemay tak suka pergi tepi pantai.
memang kompem akan hitam.
lepastuh menggelupas cam kulit yusuf tuhh.
then mula lah segan nak keluar jumpa orang.
heeee

si tulip said... [Reply]

Mudah2an Allah memudahkan urusan , Amin..

ekabukanmakcikkau. said... [Reply]

oh ya adik aku bukan setakat kulit tangan mengelupas segala kulit yan dia ada mengelupas wohh. ghase nak kutil je sikit sikit gerammmmmmmmmm

syafiqakarim said... [Reply]

haha.guna nivea.okayyy :p
selamat maju jaya utk semua nya :)

adwafarahin said... [Reply]

gud luck utk PMR candidates terutama utk anak pk cik kamu ye :)

adwafarahin said... [Reply]
This comment has been removed by the author.
dill said... [Reply]

semoga berjaya sepupu yusuf :)

dill.

anamizu said... [Reply]

auwww 2 kali kena kejutan listrik!
cool! hehe..errr bab muka mengelupas tu mmg sgt tak cool :p
BEST OF LUCK utk sepupu YOU :)







luv,
cik ana :)

miss sha said... [Reply]

serious tak suka bila muka meggelupas mcm tu, plus sakit..!!! ~sunburn : first degree burn. :)

YOUsoF said... [Reply]

• Fara E's > Syukur semakin menginjak dewasa ni aku kurang kena.. ;D

• rara pinkmafia > ;D

Tapi serius pengalaman tu memang melekat kuat dalam kepala sampai sekarang.

Yup!

• Cik Anita > Kebetulan ada memory dengan bapaknya dulu tu, dikongsi la sekali..


Boleh je. Selamat bersepupu Cik Nita.. ;D

• nabilah_2908 > Hehe itu je pun.

Ha'a tak tau apa nama bunga tu. Besar pokoknya kat tepi pantai.

• WZulhilmi > Bunga yang aku pun tak tau apa namanya. Cantik kan?

Yup, aminnn.

• chemay > Rugi la tak dapat bersuka ria kat tepi pantai. Boleh try bawak topi besar dan losyen lebih lepas ni kalau nak ke pantai.. ;D

• si tulip > Aminnn. ;)

• ekabukanmakcikkau. > Lagi kesian macam tu.. Tapi dia mesti setabah akaknya kan.

• syafiqakarim > Hahaha kena tunggu Safi Balqis habis dulu lah.. ;D

Yup, aminnn.

• adwafarahin > Terima kasih doanya.. ;)

• dill > Aminnn.

• miss sha > Sangat2 mencabar kan bila kena macam tu. Sabar je la.

syakey said... [Reply]

kasihan,kulit sensitip kalah pompuan haaa. :P

Izzaty Ishak said... [Reply]

Wahahaha gelak guling-guling baca. Malu tapi cool tuh yang style! :D

Btw, semoga sepupu Usop dapat menjawab PMR dengan baik ya. Good luck for her ;)

Anif Abdullah| AA said... [Reply]

lupa pakai krim UV white ke? hehe.. tp siyes, aku dulu plkn..hitam legam.. sedih woo..skunk dah okei :)

adik aku pon amik exam pmr ni.. fuhh..hope mereka2 leh jawab kannn :)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]

kau jgn risau, selagi ade ayat dlm entry tuh akan aku habiskan setiap kali aku baca..sehingga ujung penamat noktah..HAHA

Muka kau mengelupas, pakailah fair and lovely or shurah ke..haha..aku belum pernah ag mengelupas kulit muka.. Berjerawat pun takpenah..nak jaga kulit kena jaga pemakananan wahai pakcik Usop ;)

semoga adik sepupu kau tuh selamat menjawab dgn jyanya.. ;)

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]

Eh, jap..gambar2 kau sume kenalah dgn jalan penceritaan.. okay, tuh je nak komen..hehe..aku suka weyh nih! Nak tekan like kat mana? hehehe..

izzad b* said... [Reply]

gudluck kepada mereka

Lalalililulu said... [Reply]

gud luck tuk sepupu....

baju kemeje wane ijau tuh xde gamba ke?...ke dh letak kat arkib..hehe...unik tuh...

btw...gamba 1st n 3rd sgt mantop...

jom p shoot ngan saye...

BENA said... [Reply]

owhhh ko de komen kan kan . hehehe ;)

kelaka weh gamba tuh. yang laki nages. pompuan tgk pelik. hahaha ;)

aiEz said... [Reply]

gd luck jugak,nk wish..heh..

*err mmg tak tahan panas ke?ssh gk ye klu nk wat xtiviti luar klu mcm ni...

aerul bieber pedas said... [Reply]

comil lah pic budak nangis....

YOUsoF said... [Reply]

• syakey > Hahaha nasib baik masa tu baru darjah enam.

Jangan cakap kulit kau kalis cahaya mentari sudah.. ;D

• Izzaty Ishak > Hahaha.. Pengalaman macam tu memang akan lekat kuat dalam kepala..

Aminnn. ;)

• Anif Abdullah| AA> Budak darjah enam. Tahu la sangat nak jaga muka.. ;D

Budak PLKN memang wajiblah dapat rupa bila dah habis hahah.

Yup Aminnn. ;)

• Fee Hafeezah ketuk keyboard > Hahah dah macam tajuk lagu Hafiz, Noktah cinta. ;D Terimakasih²..

Kenapalah kau tak nasihat masa aku darjah enam dulu?

Aminnn.

Hehehe kebetulan aku main letak je gambar yang aku ada. Takde gambar kang, takut kauorang muak pulak baca cerita wangi ni.

Berapa tahun lagi kalau rajin aku letak kot butang SUKA tu.


• izzad b* > Yezza.

• Lalalililulu > Hehehe mak dah bagi kat sedara kot setahun lepas tu.

Terima kasih! (bangga kejap)

Takpelah, tiba² tersegan pulak.. ;D

Syahirah Suhaili said... [Reply]

haha..len kali pakai sunblock banyak2 before pg pantai..hehe..alolo..kesian nye dye muka mengelupas..xpe,dapat pengalaman best..hehe

semoga mendapat result yang gempak ye sepupu you! :D

YOUsoF said... [Reply]

• BENA > Eh² mana ada?.. ;D

Hehe aku pun pelik masa tu sebab tak tau punca.

• aiEz > Yup..

Err tu cerita masa aku darjah enam la bro.. ;D

• Syahirah Suhaili > Heheh tak pernah pakai pun..

Yup pengalaman tu yang mahal!

Aminnn. ;)

YOUsoF said... [Reply]

• aerul bieber pedas> Heheh terlepas pandang pulak nama kau Rul.. Pedas sangat kot.. ;D

dhiera said... [Reply]

good luck untuk sepupu kamu!

aleen aiden said... [Reply]

perghhh,best oih g camping.aku nak join nak join!...da lame xbuat keje2 mcm nih.jeles!hu3


x,skang da xsenak.keh3

aiEz said... [Reply]

err yeke?alahai malunya,hehe...=..=!

Ayie Abas said... [Reply]

kenangan masa darjah enam dulu pun masih ingat lagi...ermmm...

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

tetiba rasa nak UPSR n PMR balik...

komfom dpt 5A or 9A..hehe...

khairul akmal bin azman said... [Reply]

ok la 2..semangat kat dak2..suh rajin lagi study

Umie Artoqiemie said... [Reply]

yang cam tembikai tu gambar apa?

Amna.Qadeeja said... [Reply]

hehe takde yg cacat cela pun ngan gambar sume ni.

haha mai mse sekolah rndah dlu jrg join khemah ni xbpe suke smpai terbawak2 smpai tua pesen xske join aktiviti outdoor kah3

gud luck utk sepupu ya? :)

Ezad Skytech said... [Reply]

pengalaman tu...bila teringat balik pengalaman masa sekolah rendah dulu mmg best..hee:D

-Incek Fik- said... [Reply]

Oh! Takpa bro.

Orang laki ni kulit dia memang lasak sikit.

Jangan risau, lelaki memang macho kalo ada tona kulit gelap-gelap sikit.

Baru arr maskulin di situ hehee^^

*tahniah sebab tidur sekemah ngan bebudak sekolah rendah.


** lain kali pakai arr losyen kulit kalau taknak kulit hang tu menggelupas sama surn-burn kehitaman~

Liyana Zahim said... [Reply]

Terbaikla lebihan baju melayu... Hahahah.. Alah time darjah 6 budak lg kot..

ABU said... [Reply]

best jugak pengalaman ko ni.. aku jarang ikut bekemah2 mcm ni...hahaha
bah good luck sepupu ko..:D

ade2mama said... [Reply]

heheheheheeh...
jdy budak sekolah la ko ye heheh..

cmny aku kne pgl ko black la..sbb ko da itam heheh

BENA said... [Reply]

eleh wat2 blur pulak. hahaha ;)


aku da tgk kau punye komen la YOUsof oiiiii . hehehe ;)

caliph shuriken said... [Reply]

dh lama x join perkhemahan cmni, huh...

CIK TOM said... [Reply]

kesiannya kulit muka mengelupas...hee...tp seronok bila teringt kenanngan dulu2..

good luck utk cousin yousof..

Nursyahira izzati Ngadimon said... [Reply]

normal ah p camping muka jd terok . hihiii . eyraa bayi lagii !! trk hengatt apee . aizat ingatt lah .



goodluck kat spupu yusof tu yee ;)


THANKYOUU bang usop ! heeeeee

khairul akmal bin azman said... [Reply]

wassup usop..
ko pun..de mase le hang out blogger ramai2..?

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails