Wednesday, May 11, 2011

Utamakan keselamatan

Assalamualaikum sahabat ;)







Bayangkanlah kalau unta terus-terusan 'makan keselamatan', apa pulak yang tinggal untuk kita ? ketidakselamatan agaknya. Saja aku tinggalkan persoalan ni untuk sama² kita pikirkan.



Cerita yang sebenarnya aku nak kongsi berlaku petang kelmarin, ada kaitan dengan keselamatan jugak. Aku keluar kejap dari tempat kerja nak ambik kasut yang adik aku hantar repair tapaknya. Ambik kat mana? Ofkoz la kat kedai pakcik membaiki kasut kan, tak mungkin kat kedai jual nasi lemak. Dekat dengan bandar.












Tapi dalam perjalanan nak ke sana, aku ikut jalan pintas konon nak cepat. Tiba je satu simpang tiga ni aku terus je masuk kanan, dengan badan sedikit mengiring melayan conner tu. Tiba2 muncul sebijik kereta iswara maroon. Laju tak laju sangatla tapi nyaris² nak langgar aku. Yang lagi best sebab aku dah ada pengalaman manis di 'sapa' kereta ketika masuk simpang tiga.



Bila aku dah terkejut macam tu aku jeling la muka brader dalam kereta tu.

"Tak nampak orang ke hapa?!".

Ayat tu aku tujukan khas untuk brader yang 'sopan' tu, lantas dia pun balas bebelan aku tu dengan satu 'nganjingan' (tekan pedal minyak), Muerrrrr! (bunyi yang keluar dari ekzos kereta brader tu)

Nasib baik sebelah brader tu ada sorang wanita tengah mendukung baby, hati aku jadi sejuk. Tapi brader tu pulak nampak panas, bukan sebab air cond kereta dia kurang sejuk. Dia fikir aku mencarut tadi kot walhal mulut aku takla seganas itu.


Ok itu aja aku nak kongsi. Babai.



Iklan :

Sangat² TERIMA KASIH kepada Brader SUFFER8ZINE sebab dah tolong aku selesaikan masalah3 aku berkaitan blogging ni.

Dia tak bagi aku panggil dia Pro.. So aku ganti dengan Bro, Thanx again Bro! ;)






★Anda perihatin, anda utamakan keselamatan~



35 comments:

Hashira Yusoff said... [Reply]

laen kali hati2 ya..
malang tak berbau. nak milintas tu wlaupun naik moto tgok kiri kanan smpai ptah tgkuk tu.. hahaha.

Pijahh' de-Arr said... [Reply]

baby tu sikit kot~

YOUsoF said... [Reply]

Hashira Yusoff > Orait! mekaseh nasihat tu.. tak tak berani nak buat sampai patah tengkuk la... ;D


Pijahh' de-Arr > Hmm ok saya tidak paham di situ..

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

kakadang diorang buat mcam harta bapak diorang je kan jalan raya tu...

Anisa Hang Tuah said... [Reply]

awak awak lain kali hati-hati
;)

Ain Zulaikha said... [Reply]

kureng hajer punye brader... grrrr

Pijahh' de-Arr said... [Reply]

sakit..~

hahaaa~

YOUsoF said... [Reply]

::FAIZ FARISH:: > Tula Faiz.. Kalau semua nak buat camtu abes pemandu berhemah macam kita apa jadi kan.. ;D


Anisa Hang Tuah > Orait Nis.. Terima kasih.. ;)


Ain Zulaikha > Ntah la.. Hangin dia datang kot masa kejadian tu..


Pijahh' de-Arr > Hehhe.. okeh sudah paham..

Taktau la, harap² sihat² jela kan.

alexa yussida said... [Reply]

ish xde manners la pakcik tuh..padan muka panggil die pakcik..huhu

lenkali tc ye

Gayahspears said... [Reply]

kena hati2 dr setiap perbuatan..hihi

You... Gayah aktif kat blog ni, jemput singgah ya :)

http://belog.gayahspears.com/belog/

♥ain_nia♥ said... [Reply]

cheq xtau pun cita ni ang xcita pn kn...2 la len kali ikut jalan yg cheq selalu ikut 2 na...hehehehe...usop kasut yg ang ltak 2 cntik tp lg cntik kasut cheq pkai p keja na?

░♥si lampu neon♥░ said... [Reply]

berhati hati ye lain kali..baca doa jgn luper..

efa said... [Reply]

err hati2 dijalan raya pandanglah kanan dan ke kiri hehe

cucu umie said... [Reply]

btw, lepas nie kne hati2 lh bro yer..seblom nk belok tu kne pandng kiri dulu kalau tak grwnty jadi lg mcm tadi..huhuhu

Abang Jonni said... [Reply]

berhati hati di jalanraya....
anda mampu mengubahnya...

huhuhu

chemay said... [Reply]

heeee..
lepas nie bwk kete hati2 oke??
btw chemay penah kena hon lgsg.
padahal dye yg salah...
so chemay nak saked kan hati dia..
chemay senyummm smbil lambai2
hahaha
:P

apik pehe said... [Reply]

hehe..salah ko ker abg kete tu?

bunga said... [Reply]

ati2 tau bawa keta..:0

YOUsoF said... [Reply]

alexa yussid > Hehhe memang layak dipanggi pakcik kot (anak buah dia maybe da ramai)..



Orait I will thanks! ;)


Gayahspears > InsyaAllah Gayah jugak ok!


♥ain_nia♥ > Kejadian baharu je, masih segar di ingatan.. ;D



Ni laluan lalu belakang yang nak ke area rumah Sue Proline tu Ain..


Biasala pompuan mana nak kalah... ;P


░♥si lampu neon♥░ > Baiklah.. Masa tu memang terlupa nak baca.. Cuaca panas yang amat pulak tu..


Thanx ya!


efa > Itu sudah semestinya, tapi benda tu cepat dan pantas je berlaku Efa..



cucu umie > Orait thanx bro.. Ofkoz kena pandang² kan.. Tapi manusia bro, tak pernah lepas dari lalai....


Abang Jonni > Hehhe..


Bang Jon bagilah nasihat yang agak menusuk kalbu sikit..


chemay > Orait mekaseh²..


Hehehe sama lah kita, padahal dia yang salah kita pulak yang kena..



Saiko camtu sangat COOL la chemay! kipidap².. ;)


apik pehe > Ikutkan dua² tak salah. Aku masuk simpang tu cam biasa cuma dia agak laju dan terlebih ke depan la.


Tapi bila brader tu dah nganjeng aku sebegitu dah nampak macam dia yang over kan.. aku redha je di bawah terik mentari (masa tu la).


bunga > InsyaAllah... ;)

adwafarahin said... [Reply]

alhamdulillah sebaik x jadi pape

pasnie kene berhati2 ok! :)

THE LEKAT LEKIT STORY said... [Reply]

wah bawak anak bini pun laju mcm pelesit..

apik pehe said... [Reply]

owoh..ilang doh komen apik kt sini..hehehe..
komen balik nih

ABU said... [Reply]

oh next time hati hati bro..

nabilah_2908 said... [Reply]

tu la kan....malang tak berbau..

adakalanya kita berhati2...tp bg pihak satu lagi tak pulak...

nasib kete tu tk bape laju...hrumm.. :)

p/s: thnks sudi follow APA KATA HATI..keep in touch..!! (^_^)

Miss Shikio said... [Reply]

kalau Shikio kan, Shikio kejar ja kereta tu balik hahahha~

eerrrr~ tapi kejar pakai vespa ja lah, kereta x pandai bawak lg

hahahhaha~

Cik Anita said... [Reply]

kengkadang macam tulah. selalu tak terjangka apa yg terjadi..hish.macam-macam hal..huhu

little_teddy said... [Reply]

tengok kanan tengok kiri tengok kanan lagi baru lintas.Paham????ngeeeeee......muhahahahahaha.Sok cuti hang p mana?Bangsar yok!

ferra ferro said... [Reply]

fuhhhh !!! seram laa .. ferra sampai skg x bawak kereta lagi lepas accident haritu . khrkhr

apik pehe said... [Reply]

update cepat usop!!hehe

YOUsoF said... [Reply]

alexa yussida > Hehhe memang layak dipanggil pakcik pun..


Orait mekaseh.. ;) Yus jugak.


Gayahspears > InsyaAllah Cik Gayah.. jugak dari setiap percakapan kan..


♥ain_nia♥ > Hehhe ni jalan yang nak ke rumah Mek tula Ain.



Yolah, pompuan mane nak kalah gaya.. ;P


░♥si lampu neon♥░ > InysaAllah.. Mekaseh²..


efa > Udah dilakukan dong.. Pasni insyaallah lebih peka hehee.


cucu umie > Orait bro. ko jugak.


Abang Jonni > Orait.. Bang Jon, takde nasihat yang lebih menyentuh hati ke? ;D


apik pehe > Hoho.. MEKASEH pik ko rajin komen sini balik.. ;D


>


alexa yussida > Hehhe memang layak dipanggil pakcik pun..


Orait mekaseh.. ;) Yus jugak.


Gayahspears > InsyaAllah Cik Gayah.. jugak dari setiap percakapan kan..


♥ain_nia♥ > Hehhe ni jalan yang nak ke rumah Mek tula Ain.



Yolah, pompuan mane nak kalah gaya.. ;P


░♥si lampu neon♥░ > InysaAllah.. Mekaseh²..


efa > Udah dilakukan dong.. Pasni insyaallah lebih peka hehee.


cucu umie > Orait bro. ko jugak.


Abang Jonni > Orait.. Bang Jon, takde nasihat yang lebih menyentuh hati ke? ;D


apik pehe > Hoho.. MEKASEH pik ko rajin komen sini balik.. ;D


>


alexa yussida > Hehhe memang layak dipanggil pakcik pun..


Orait mekaseh.. ;) Yus jugak.


Gayahspears > InsyaAllah Cik Gayah.. jugak dari setiap percakapan kan..


♥ain_nia♥ > Hehhe ni jalan yang nak ke rumah Mek tula Ain.



Yolah, pompuan mane nak kalah gaya.. ;P


░♥si lampu neon♥░ > InysaAllah.. Mekaseh²..


efa > Udah dilakukan dong.. Pasni insyaallah lebih peka hehee.


cucu umie > Orait bro. ko jugak.


Abang Jonni > Orait.. Bang Jon, takde nasihat yang lebih menyentuh hati ke? ;D


apik pehe > Hoho.. MEKASEH pik ko rajin komen sini balik.. ;D


>


alexa yussida > Hehhe memang layak dipanggil pakcik pun..


Orait mekaseh.. ;) Yus jugak.


Gayahspears > InsyaAllah Cik Gayah.. jugak dari setiap percakapan kan..


♥ain_nia♥ > Hehhe ni jalan yang nak ke rumah Mek tula Ain.



Yolah, pompuan mane nak kalah gaya.. ;P


░♥si lampu neon♥░ > InysaAllah.. Mekaseh²..


efa > Udah dilakukan dong.. Pasni insyaallah lebih peka hehee.


cucu umie > Orait bro. ko jugak.


Abang Jonni > Orait.. Bang Jon, takde nasihat yang lebih menyentuh hati ke? ;D


apik pehe > Hoho.. MEKASEH pik ko rajin komen sini balik.. ;D


ABU> Orait THANX bro..

YOUsoF said... [Reply]

nabilah_2908 > Betul. Sangat sokong tu. Memang kena sentiasa pikir yang bila² je manusia boleh tersilap atas jalan raya kan..


Tulah, Alhamdulillah..


sama² insyaAllah.. ;)


Miss Shikio > Hahaha.. comel abes la kan naik vespa sambil makan choki².. ;D


Bila dah pandai nanti kongsi je cerita dengan kami.. hehhe


Cik Anita > Tahu takpe Cik Anita.. Berjaga² setiap masa jela kan..


little_teddy > Paham Cikgu.. ;P


Halamak aku terlambat baca komen ko la Ted.. Semalam aku dah sinngah pun Little India... Rumah tuan ko area mane?


ferra ferro > Sangat paham rasa terkejut tu macam mana.. SO take ur time untuk kumpul semangat tu semula ok..


apik pehe > Orait Pik! Thanx bagi aku semangat! hehhe

BENA said... [Reply]

aku pon nyaris2 di langgar myvi time bawak moto atas highway . nak pulak time tuh FIRST time bawak moto dekat highway .

kete taya myvi tu bunyi macam driff sebab brek dari aku duk depan .



aku sengih dan tekan minyak dengan slumber ! wakakakakkaakka

YOUsoF said... [Reply]

BENA > Nasib sangat baik ko selamat.. Hehhe tu pasal orang kata pengalaman mematangkan kita.. Tapi kalau tak pandai handle ayat tu boleh jadi 'pengalaman menakutkan kita'.. ;D


Woah, mesti bedebo habis jantung driver tu kan...



Dia ke ko yang silap? siap boleh bagi sengihan manis lagi...

cik sakdi said... [Reply]

kau xtengok ke b4 membelok tu?nasib baik x cium side miror kreta brader tu, hehe

YOUsoF said... [Reply]

Hehhe... tengok la Sakdi. Tapi benda tu cam agak pantas, tiba² muncul... benda nak jadi kan..

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails