Saturday, March 12, 2011

Ketika Aku kecil 1

Assalamua'laikum semua, selamat berhujung minggu ;)


Kak Ana, saye pinjam tajuk album akak ni sekali lagi ye.


,



Ketika aku kecil yang dulu........



Ketika aku kecil..

Aku suka hayun buai laju-laju sampai pokok sena..



Masa sekolah tadika, macam biasala kan pagi2 sampai mesti main kat playground dulu. Yang paling wajib mestila buaian. Lagi laju kita hayun lagi syok. Kat sekolah aku dulu ada 2 orang mamat ni kerja nak cabar mencabar je tengok siapa lagi bagus.
Bergaduh tu da macam senarai subjek diorang, seminggu paling kurang sekali kot. Baru lengkap jadual mingguan tu. Diorang pernah hayun buai tu laju gilababas sampai nyaris2 tercampak ke depan. Tak pasal2 kang jadi kenangan terindah diorang
kat situ kan.

Tapi apa pulak kenangan terindah aku kat sekolah tu dulu? Ada kaitan dengan buaian jugak. Nak dijadikan cerita hari semalamnya hujan, bawah buaian tu ada lopak, bertakung air kaler teh susu. Tengah syok aku hayun buai tu, entah camne
tiba² boleh terjatuh ke dalam lopak tu dengan penuh gaye. Uniform secara otomatik bertukar kaler. Memang selesa sungguh dalam kelas satu hari tu. Serius agak serik jugak aku nak main hayun-hayun lepas kejadian tersebut.



Ketika aku kecil..

Aku suka main tikam²..



Ada 2 kedai runcit kat blok sebelah. Tapi aku selalu beli kat kedai yang atas. Kedai tu memang port tuk budak² main tikam² sampai lebam la masa tu. Berkeping-keping duit syiling doploh sen keluar, yang aku dapat? rase hampeh. Mebazir sungguh (tapi baru terpikir sekarang la). Masa tu dalam kepala pikir nak dapat hadiah yang ntah ape² dalam kotak plastik hitam. Siapala yang cipta benda membazir camni kan?..


Nasihat tuk adik² kat luar sane, jauhi mainan tikam² ni ye bukan sebab benda ni haram je (da kira cam judi kot) plus membazirkan duit syiling korang je. Lebih baik duit tu disumbat kat lubang tabung korang yang berbentuk kelapa, doraemon, atromen, beruang dan sebagaianye tu.



Ketika aku kecil..


Aku suka main kejar² (police & thief)..



Mungkin sebab masa kecik kitorang mudah terpengaruh dengan adegan polis kejar penjahat dalam drama tamil ditambah DEngan sound effect dush dash dish yang over tu kot. Bagi kitorang aksi tu sangat cool. Maka adegan itu pun dimasukkan sekali dalam list permainan kitorang dan diberi nama 'polis entif wan tu jaga, polis mati perompak jaga'.




Ketika aku kecil..


Aku suka main sembunyi ibu/ sorok²..



Minimum kitorang main sembunyi ibu ni dalam 4 orang la. Cam biasa mula² nak main, nak cari siapa yang kena jadi 'ibu', kitorang guna method of O-SOM.Part paling seronok bila 'tak jadi' atau 'tak kena'.. means dapt turn sembunyi tak kira la area pokok koko yang banyak nyamuk ke, belakang jamban jiran yang agak wangi ke asalkan 'ibu' tadi tu tak nampak. Siapa yang first terkantoi akan ambik turn jadi 'ibu' pulak. Dan masa itu adalah part yang paling tidakkk syiok.









★ Ni antara cerita² tak wangi aku ketika kecil. Camne cerita korang pulak?~

28 comments:

Solihin Zubir said... [Reply]

hahah.. samala...
msa kecik2 dlu pon aku suka main buai hayun laju2.. tikam2.. polis kejar pencuri n sorok2.. haha..
nostalgia btol bila ingat balik..

Jeely jelly said... [Reply]

haha... cite kite same... kecuali yg jatuh dlm lopak tu ! haha.. x penah punn..

Anisa Hang Tuah said... [Reply]

comel je kisah awak..

Oasis said... [Reply]

Mmg byk pengalaman kita masa kecil kan. Tapi lagu Ana Raffali tu mmg best..Ketika Aku Kecil..

echah mashuri said... [Reply]

ahah..same2.yg paling tak tahan main tikam2 kan.ishhh..budak2 mudah sgt tergoda.



weh.entri ko buat ak tersenyummm.kiuttttt...ingt zmn2 dulu:)

alexa yussida said... [Reply]

sama je zaman kecik2 kita..kehkeh...common things that kids do..tp bdk2 laaani dah lain dah haa

Amna.Qadeeja said... [Reply]

haha dlu selalu gak maen ayun2 buai,penah terjatuh hak3

yg sorok2 tu pn selalu maen jgk ngahahaha pendek kata semua smela kih3 ;D

syaEYRA said... [Reply]

permainan kita masa kecik2 sama saja, cuma sy x de pengalaman jatuh dalam lopak air la.. ha ha ha.. ;)

Along Tapa said... [Reply]

ko tak terer main tikam2 ni ucop(haha..aku kampungkan nama ko)...

aku masa kecik2 dulu, nak tikam, aku tunggu budak2 macam ko dah perabis tikam dulu, lepas tu bermodalkan doploh sen aku terus jek tikam...sentiasa menjadik bai...tak pernah rugi...

Gorengbaek - Kalo takde idea nak update...

Hangit Habis dah - nak tinggal...tak boleh...nak teruskan...sayang...

Kerat Senget - JowoPinter

wani said... [Reply]

waktu skolah dulu bergaduh tulis surat . style la pulak rs.

Myra Arshad (: said... [Reply]

ketika aku kecik2 dulu, aku suka maen kahwin2 :P

little_teddy said... [Reply]

aku pasti masa kecik kecik sure ko takder teddy bear kannnnn????hahahah

YOUsoF said... [Reply]

Solihin Zubir > Haha.. tula kan.. Memory paling manis kot.. Tapi aku paling suka main beskal BMX dulu.. ;D

YOUsoF said... [Reply]

Jeely jelly > ;D tu antara pengalaman paling wangi la mase kecik dulu..


Anisa Hang Tuah > ;).. lagi comel bila dapat selitkan katun yang simple but cun kan..


Oasis > Sangat banyak bro.. Yup! ;)


echah mashuri > Ahahaha tau takpe.. lagi² bila tengok member dah dapat habuan... kan ;D



hehe.. aku pun senyum gak bila dapat buat orang lain tersenyum... ;)

nadzirah aqilah said... [Reply]

hahaha.. siyes! menarik giler.. rindu plak tiba2 nak jadi budak2..

tba2.. tersenyum sorang2.. ngeh3

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

masa kecik comel, dah besar handsome... ( ok dah puji ni, tak reti lagi nak blanja Pizza? heheheh)

YOUsoF said... [Reply]

alexa yussida > Betulla wak.. memang dah lain bebeno sangat la kan.. ;|


Amna.Qadeeja > Hehehe.. simpan memori tu bebaik ok... ;D

tapi bila main sorok² sampai maghrib komfem kena sound "kalau tak takut kena sorok ngan hantu tuuut main la lagi"... kan? hehehe

Raji berkata said... [Reply]

aku suka main tikam dlu
hohohoh byk collection pokemon yg ak dpt kt tikam tapi tah mana lah ilang >.<

YOUsoF said... [Reply]

syaEYRA > Kira pengalaman saye 'wangi' sikit la dari orang lain.. ;D


Along Tapa > Hahaha.. family aku memang panggil name tu pun Long.. bagus²..

Nak kate strategi ko tebaik la ni.. hahaha tapi memang cantik gak care tu ek. aku tak suke bazir sangat sebanye.. 2, 3 kali tak mengena.. i'll say gud bye tros... ;D lebi baik aku main BMX.. (mase tula)


wani > Waah! boleh tahan style gak tu! biase denga orang balas² surat cinta monyet je.. ;D


Myra Arshad (: > Hehehe tu memang famous gak dulu tapi lebih kpd girl je kot..

boy lebih suka yang mencabar ketangkasan. ;P


little_teddy > Hahaha sangat tepat tekaan ko tu teddy...

aku lebih suka kumpul kereta mainan ngan guli (walopun aku 'terer' main)


nadzirah aqilah > Sebab tula kena selalu main ngan anak² buah sebab nak refresh memori mase kita budak² kan..

hehehe takpe jangan senyum lame² sangat suda.. orang kita kan suka buat konklusi sendiri.. ;P


::FAIZ FARISH:: > Hahaha mekaseh²... kalau hot tiket masih boleh redeem ngan pizza, boleh gak aku belanje ko Faiz.. hehehe ;D

Raji berkata > Usop berkata ;D : Hahaha agak dah.. konfem dah selamat sume benda tu kan..

So skrg ape pulak collection ko Ji?

BENA said... [Reply]

HAHAHA . aku pon suke men tikam2 weh dulu . excited kot dapat maenan lam tuh . kalo tak xdapat yang bes . mule nk tikam lagi sekali. tapi tu duluuuuu ... :)


maen sorok2 bes . aku menyorok pastu aku wat suara hantu . yang duk mencari tuh stat nages ! HAHAHA . TAPI TU DULUUUUU .... :)








:)

d_tieah said... [Reply]

Huhuhu.. Semua dah lalui owh.. Memang best saat kanak2 kan? Paling best lah main sembunyi2 tu.. Main tikam2?????? Memula ingatkan ape tadi.. Owh, saya pun suka main masa kecik2 dulu.. Serius, tak dapat pape pun kan.. Kedai nak untung je..


Entry Terbaru : Malaysia Selamat Dan Jangan Percaya SMS Kesan Radiasi

ToshioMario said... [Reply]

seronoknyaa ^^ !

cOnfuSeME said... [Reply]

hehe..mmg best semua ni..smp skung pon confuse still main tikam2...:P

YOUsoF said... [Reply]

BENA > Hehehe bagus la ko dah tak cam duluuuuu. Ko skrg lebih bermotivasi tinggi rite? gud².. ;)

HAHAHA agak cruel care ko tu bile ko buat member sampai nangis. tapi praktikal gak care camtu ek.. ;DD


d_tieah > Yup.. best sebab dalam kepala ade perkataan main dan main dan main je.. ;D

hehe mestilah, berbaloi² tuan kedai tu dapat 'tikam' duit bebudak kan..


ToshioMario > Tu lah namenye golden chilhood.

;)


cOnfuSeME > Really main lagi benda tu? Membaziaq la benda tu Confuse...

Shamsuddin Amin said... [Reply]

same la...
suke main polis pencuri
n tikam2...
g skolah mmg nak tikam je
kat kedai sblah sekolah,... haha

YOUsoF said... [Reply]

Shamsuddin Amin > Hahaha.. niat da lain tu bro.. ;D

cOnfuSeME said... [Reply]

hehe...suka bola warna-warni kt mydin,tesco tu..dh bnyk kumpul skung..jd hobi pulak...:P

BENA said... [Reply]

bermotivasi tinggi ? tapi tak de lah tinggi mane weh . macam biase jek . ecewahhhh :)


bukan membe aku . tapi kazen aku . gile bes time tuh wat suara hantu . padahal duk bawah katil jek kot aku time tuh . HAHAHAHAHA



nanti ko try2 la men nyorok2 wat cam aku okeh ! :)

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails