Monday, January 24, 2011

Perkahwinan Ayu Raudhah?



Tiga minggu lepas aku balik kampung sebab ada kerja kahwin sepupu aku, Ayu Raudhah bukan nama dia, biasa aku panggil kak Ayu je. Aku tumpang gembira kat Kak Ayu dan pasangan, brader Faris.

Seronok bila ada kerja kahwin camni sebab dapat jumpe balik sepupu sepapat yang susah nak ditemuramah mengalahkan artis yang baru nak cipta nama kat luar sana tu.

Sekarang bila ada kerja kahwin macam kurang meriah bila takde karaoke kan? So pakcik aku yang duduk rumah sebelah pun dengan rela hati pasang set karaoke dia kat beranda. (halaman rumah kat kampung kan luas, hampir sama saiz 2 padang bola sepak kot. Tapak rumah arwah atok aku tu dapat muatkan 4 biji rumah pakcik makcik aku). So far mereka hidup aman damai permai sejahtera dan sejahtera je, ALhamdulillah ;)

Tapi kat kampung, tetamu agak lambat datang ek, dekat² pukul 11.30 pagi camtu baru la nampak diorang datang. Waktu climax macam biasa la dekat² kul 1 petang kan, masa tu tiba² berduyun-duyun manusia tiba.

Antara cerita masa kerja kahwin tu yang aku nak kongsi ngan korang :

Sepupu aku yang hyper active telah menayangkan punggung gebunya ke khalayak ramai yang tengah meratah ayam masak merah katbawah kanopi tu. Memang potong stim sungguh ;D. Tapi nasib baik dia seorang budak lelaki yang baru berumur 5 tahun, so masih boleh dimaafkan. Kalau lah dia dah berumur 17 tahun? anda jangan bayangkanlah sendiri ye ;D

Budak² conquer habis set karaoke tu. Serius bingit gila telinga kami yang terpaksa mendengar. Bayangkan la tengah sedap² layan lagu Jamal, tiba² keluar suara budak² kecik yang jenis nyanyi bibir lekat kat mic. Kesian aku tengok tetamu yang tengah makan tu banyak kali toleh ke depan tengok beranda tempat karaoke tu, memang penuh ngan budak² je. Memang kecoh kelangkabut habis la time tu. Sampai satu tahap mak cik aku suruh aku amik turn pegang mic tu. Dengan sukacita aku terus pilih lagu then 'rosakkan'. Ok sikit kot sebab aku temgok tetamu dah dapat fokus kat ayam masak merah dalam pinggan pakai buang tu.

Leader tuk team kompang diorang kat sane adalah seorang makcik. Cool habis! ;D


Ni cerita kerja kahwin lain, kat blok aku. Sebulan yang lepas kot. Bila bapak pengantin yang sepatutnye sambut, salam selamat datang/ selamat jalan kat tetamu sibuk nak karaoke jugak. Masa climax pulak tu.

Sampai ada tetamu nak balik, biasalah salam bapak pengantin dulu kan. Boleh pulak tangan kiri beliau pegang mic, mulut menyanyi lagu 60-an, tangan kanan salam tetamu tu. Tetamu tu segan la nak tunggu beliau bagi berkat@ nasi minyak bungkus. Terus jalan. Beliau pun gelabah kejar tetamu tu sambil menyanyi, tangan kanan bagi berkat tu. Kalut SUNGGUH. Tu yang aku rasakan masa tu. Apa la salahnye bagi chance tetamu lain pegang mic tu.

Lagi tambah kalut, DJ dah bagitau rehat kejap, hormat waktu azan. Beliau boleh balun 2 lagu (sedangkan masa tu memang time azan) Astaghfirullah hal 'azim.

Bila pengantin lelaki sampai, macam biasala kan. Sesiapa yang tak berapa segan, bukak 3,4 langkah silat then salam pengantin tu kan. Menantu beliau tiba² masuk bukak langkah muay tai. Boleh tahan cool jugak lah siap kaki angkat tinggi. Habis.

Tapi kat sini aku takde niat burukkan nama sesiapa ye kawan², just nak kongsi pengajaran yang ade.




















Brader Faris si pengantin baru




★ Kawan lelaki sebaya aku dah 3, 4 orang jugak dah bina rumah tangga. Yang pompuan lagi lah cepat. Tumpang gembira kat diorang.

28 comments:

efa said... [Reply]

ngee...igtkan ada pic ayu raudah td heehe..tahniah pada brader faris dan kengkawan usop hoho..usop bila plak kekeke :)

MAKCEK bukan NENEK said... [Reply]

haha mmg suspen habeh .
igtkan si ayu tu kazen ang .haha

*sobs sobs bila la aku nk kawen .huhu

Zaiya said... [Reply]

cis!! aku terpedaya.

adwafarahin said... [Reply]

waaa gaya cm rockers gile kamu menyanyi yer..hehe

YOUsoF said... [Reply]

efa > Hehe nak gambar Ayu Raudhah boleh tengok paper Bharian.. ;)

Hmm bila dah sampai masenye nanti la hehe


MAKCEK bukan NENEK > Haha takdela.. sedare seIslam je..

laa nangis buat ape, banyak² doa mintak cepat sampai jodoh suda.. ;D


Zaiya > Heheh mekaseh sudi bace kisah Ayu tu.. ;D


adwafarahin > Hahaha takdela.. lagu etnik kreatif jela Adwa.. ;D

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

hahaha, gaya nyanyi Meletup.....

YOUsoF said... [Reply]

::FAIZ FARISH:: > Hahaha tak menang suara aku try menang gaye... ;DD

cOnfuSeME said... [Reply]

huhu..tau xpe..rmai dh kwn2 kwin nih..tp dri sendiri xpk ag...lmbat ag rsenya...;P

awk ble lak..;P

photophobia eyraa ! said... [Reply]

kalut depa tuh, means kanak2 , wahaha !
entry yg OSUM !
btw sedapp lorh suare bg usop , agak2 layak tak masuk IDOLA DEWASA?
:P

Along Tapa said... [Reply]

perkataan kawen tu buat aku fobia...sebab bila sebut kawen jek, orang mula tanya...turn ko bila lagi??adesss

Gorengbaek - Along nak pecah rekod...buat entri bunga-bunga

Hangit Habis dah - What kind of person are you actually?

BENA said... [Reply]

cop cop cop ! time azan die nyanyi ? ish3. org tua . nk kate kang marah . heee . kan ?



uik uik ? kawan2 ko dah kawen ? haaaaa ko bile ag beb ? ke tgu aku dtg minang ko YOUsoF ? KAH KAH KAH :)




* serius aku rindu nk kecoh2 ngn ko wehhhhhh . lalalala *

Yan said... [Reply]

sape kawan hang yang dah kawen tu sop..?hahaha

wei, keje kawen jiran tu umah sape wei..?

F.I.C.K.R.Y said... [Reply]

Aku mati² ingat kau dapat undangan majlis perkahwinan Ayu Raudhah tadi kehkehkehhh...
Tak boleh blah ader pulak budak yang rajin menayang ponggong di khayalak ramai tatkala pakcik makcik tengah khusyuk menikmati ayam masak merah.. Apekah?

Part pasai team kompang tu.. memang hebat giler babas arr makcik yang tolong conduct persatuan kompang kehkehekehh..

Solihin Zubir said... [Reply]

sib baek baru 5 tahun..
kalau tak, mesti ilang selera nk mkn ayamm.. hehehe..

selamat pengantin baru diucapkan buat brader faris dan kak ayu.. :D

YOUsoF said... [Reply]

cOnfuSeME > Hehe bukan tak pikir kot, neves sikit kot nak pikir hehe.

Hmm bila dah sampai masenye nanti la insyaAllah..


photophobia eyraa ! > Yela kanak² je kalut.. yang bukan kanak² kelaut... ;D

haha mekaseh. IDOLA DEWASA tak layak kot.. jadi IDOLA anak buah pun ok je.. hehe


Along Tapa > Haha jangan fobia sangat Long.. Ko siapkan diri mantap² then jawab soklan tu ngan bangge ok! ;D


BENA >Tulah.. nak tegur takut tak pasal² kita dapat hadiah 5 kat pipi kan..

Hahaha boleh gak tapi ko kena cari alamat aku dulu la ;DD

aku pun boleh tahan jugak seyh.. ko doakan aku sihat pastu murah rezeki ok hehe

YOUsoF said... [Reply]

Yan > Hmm kawan aku yang dah bergelar suami orang la..;D

Umah jiran 1 blog aku.. anda kenal tak kenal kot hehe


F.I.C.K.R.Y > Hahaha sory² aku dah sabotaj kejap nama Kak Ayu tu.. ;D

Hahaha tula pasal Fik, dua kali kot dia tayang punggung, 'bertuah' abis sape yang dapat tengok tu..

hehe makcik tu memang hebat giler babas Fik. kalah lelaki..;D


Solihin Zubir > Hehe betul tu bro. pengalaman indah tuk sape yang nampak pnggug tu time makan kan..

Tahniah.. mekaseh. ;)

nora said... [Reply]

ayat yg last sekali tu cam sayu je aku baca

ko dh de calon lum, nk aku knal kan tak??


Cinta kat Salah Orang??

YOUsoF said... [Reply]

nora> Eh tak berape sayu la Noa... Aku masih bertahan lagi.. ;D

haha takpe la siapalah aku.. chewahh

little_teddy said... [Reply]

usop kawin?cehhh.... x macam ayu raudhah pung...hahahaha

hans said... [Reply]

wah
macam meriah n best je majlis perkahwinan nih
macam2 ada

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

YOUsoF said... [Reply]

little_teddy > Usop punye sepupu da.. ;D

memanglah sebab dia Ayu bukan Raudhah..


hans > Boleh tahan meriah jugak la Hans.. Majlis ko nanti lagi gempak kot.. ;D

ToshioMario said... [Reply]

Interesting!

(Bile la org tu nak update,) :I

BENA said... [Reply]

shekali shekale beb dapat hadiah 5 kat pipi. bile ag kan ? HAHAHA :)

alamat ko ? pe kate kan kan kan . ko jek bagi. senang aku nak hantar rombongan. HAHAHA :)

aku sentiase doakan kawan2 aku ke arah kebaekan okeh cik YOUsoF ! ;)

YOUsoF said... [Reply]

ToshioMario > Tahnx! ;)


BENA > Kalu ko ajak aku, aku bagi ko can dulu la. ;D

Hmm tak bape ingat la alamat aku, panjang sangat..

Alhamdulillah.. baekkkknye. kawan sapa la ni?




Anon : kawan En. S.. ;DD

cik nur said... [Reply]

ucop bila lagi uhuk uhuk (terbatuk plak )

BENA said... [Reply]

alahaiiiiiiiiiii . asal laaaa ko xingat alamat ko. aku igt jek alamat umah aku . n 2- lorong 21 . haaa aku ingat beb . HAHAHAHAHA :)



ampeh ko YOUsof ! nganjen aku gune anon2 ekkk . HAHAHAHAHA . ko kelaka la ! :D :D

YOUsoF said... [Reply]

cik nur > Bila dah sedia dan sampai masenye nanti kot insyaAllah.. (nasib baik tak terbatuk) ;D


BENA > Hahaha sebab aku tak hingat la kot.. kire nak cakap memory ko kuat la ni kan.. bagus² ;D


Ape pulak aku.. si anon tula yang kelakar.. hahaha

BENA said... [Reply]

well cepat pon ko pikap. memory aku kuat jap jek. pastu jap2 ilang. jap2 ilang. mcm lampu kelip2 tim eraye tu ha. hHAHAHA :)


ko memang kelaka. tu sebab aku prihatin kat ko. WAKAKAKAKA :)

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails