Wednesday, February 29, 2012

Jom makan pelbagai buah & sayur setiap hari

Assalamualaikum


Selain buah hati, buah apa yang kauorang selalu ingat (untuk ditelan) setiap hari? Berapa banyak pulak buah-buahan yang kauorang telan setiap hari? (tak termasuk Tutti Frutti la sebab tu dah termasuk bahan tak semula jadi)

Kalau kat rumah, bapak aku yang paling rajin menghadap buah-buahan. Bila dah makan, dia akan tolong potongkan buah yang lebih, simpan dalam peti ais. Seterusnya aku tolong makan potongan buah-buahan tu. Mudah bukan kitaran tu? hehe


Kalau mak aku pulak suka biarkan dulu buah-buahan tu. Lebih utamakan anak-anaknya barangkali. Biasanya kalau makan aku akan kongsi (suku buah) dengan mak aku . ;D

Tapi yang paling aku suka adalah buah pisang. Lebih² lagi kalau masa tu ada  ais krim Walls dalam peti ais, maka selamatlah semangkuk kecil banana split dalam perut aku. Apa pun dimulakan dengan Bismillah dan disudahi dengan apa kawan²? Alhamdulillah, pandai².... *menghulurkan semangkuk  besar banana split



Sekian, wassalam.
Masih ada plan B.

45 comments:

syafiqakarim said... [Reply]

sayo wajib.everydayyy.haha
buah tu time pasa,borong la.
kalau hbs,hbs la.haha.

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [Reply]

aku sangat suka epal!

Jue said... [Reply]

eh bapa kita sama la
suke mkn buah
aku kalau beli pape buah rajin kopek..cth: rambutan. buang kulit awl2, ltk lam peti ais, mkn time sejuk..sodapppppppppp

zatiey said... [Reply]

tadi zatiey tidor mimpi buah durian!! sedapnye.....

Wadi AR said... [Reply]

aku suke gile sume buah buahannnnnnnn

Rapunzel Cikilolo said... [Reply]

aku suke semua makanan berasaskan pisang. cucur pisang, goreng pisang, gulai pisang, kek pisang. aelala

hani said... [Reply]

aku tak makan durian kerana ia tidak sedap. hehe..

*lamanya hulur banana split, tak sampai2 lagi nk sambut ni. grrr!!!*

Rtp Farra Arisha said... [Reply]

we're the same. arisha lagilah suka buah. the fruit that i love the most is buah semangka maybe :)

eva said... [Reply]

baru hari itu pegi klinik, doc pesan byk mkn buah.. kepala asyik migrain.. makanan kene jaga.. susahnyerrr.. huhuhu

ABU said... [Reply]

Aku mmg suka main buah.. Bgi la aku buah apa pun even buah beracun.. Nescaya aku akan makan haha..

Aku ada kawan tak suka makan sayur dn buah.. Sedih aku tengok..

ABU said... [Reply]

Apa main buah..?????! Makan buah la hahaha...

myra azraff said... [Reply]

ohh...gitu yaa..semua buah den makan kecuali..err...betik tu penah makan sekali je seumur hidup...sadiss...sadis...hehe

Amna.Qadeeja said... [Reply]

wah banana split. lame tak makan hehe

haha samela ayah tolong potong buah anak yg habeskan hihi

cimöt said... [Reply]

amalkan buah delima!!

♥ p a a n i ♥ said... [Reply]

aku suke buah betik..lagi2 yang sejuk letak dlm peti aisss..hohoho

::FAIZ:: said... [Reply]

saya jarang mkn buah. buah tertentu je saya makan. mcm durian... lagi... erm, mcm tu je kot...

Ckin Kembaq said... [Reply]

sy memang wajib makan buah..serat tak cukp lagi ni..hehe

c'axoera ヅ said... [Reply]

sedang mahu belajar makan sayur pak camat! huk huk huk

si robot comel said... [Reply]

wa punay feveret mkn sayur,dari kecik mmg terdidik suruh makan sayur,tap pelik knp org tak suka makan sayur.

Mr.Clive said... [Reply]

dan bagi sesiapa yang nak turunkan berat badan tu,banyak banyaklah makan sayur ngan buah buahan... :)
bukan nyer dengan berdiet.

BENA said... [Reply]

eh! aku suke makan buang manggis . bagi segunis pun aku sanggup habeskan . tapi apa kan daya die jenis musim . heee :)


# sekarang tiada lagi busy bersama orang tersayang usop . huuu :')

Liza Razak said... [Reply]

saya suka makan sayur.lauk x de pon x pe..hehe

najihah sahami said... [Reply]

usop hutang banana split satu!!

lama tak makan betik..ish..

Noraim said... [Reply]

ohh buah dan sayur wajib setiap hari. kalau xde tak lalu nk mkn. hee.

buah tembikai lg sedap! hihi.

Hans said... [Reply]

aku pun suka makan sayo juga
:-)

Jue said... [Reply]

hahaha Baju Lengan Merah? Mungkin? Cinta kan tak mungkin memiliki =)

Cik tikah said... [Reply]

buah dan sayur memang penting untuk badan kita tapi dah lama x makan buah :(

Mr.Clive said... [Reply]

selamat malam bro!hoho

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... [Reply]

abah kt pon suke beli buah..tiap kali pegi pasar mesti beli buah :) yg best org2 tua nih reti beli buah..manis je semua =)

suke durian taruh dlm frezer..bile mkn,terus sejuk gusi ;D

My Life's Journey said... [Reply]

Umi suka sangat makan sayur ..sebab bila makan sayur terasa nak makan lagi ..umi pun hairan ..

buah buahan pun bagus dimakan ..tapi umi tak pat makan pisang banyak sanggat ..kang ke jamban la jawabnya hihi..pangg!!

fadh leyanie said... [Reply]

buah-buahan dan sayur-sayuran perlu diutamakan dalam menu harian :P

aniswany said... [Reply]

tiap2 ari time lunch wajib beli buah dekat akak lori tu..hikhik

Jue said... [Reply]

sempat aje ko smbg cite tu kan =)

Jue said... [Reply]

tp xtau lak fon umah ley pakai bsms hihihi =P

Jue said... [Reply]

pandai2 =)
good cover

semutsengal said... [Reply]

waaaa..

aku dgr kalau pegang dada isteri umur panjang..

betul ke? Err

YOUsoF said... [Reply]

Hanif, adakah anda tersalah letak soalan?

Maaf aku tak ada jawapan yang kukuh untuk soalan tu..

Kalau berkenaan buah-buahan yang boleh dimakan, sila rujuk gambarajah di atas. ;D

syakey said... [Reply]

pisang emas, makan satu tandan pon boleyyy habis sensorang XD

YOUsoF said... [Reply]

Benar tu Syakey.. Kalau disertakan ais krim, bertambahlah jumlah tandan tu.. ;D

Mr.Clive said... [Reply]

selamat petang bro!hoho

YOUsoF said... [Reply]

Selamat petang bro.. hoho


Persoalan dalam benak fikiran aku.. Adakah shoutboxku bermasalah?



;D

Hanie Dew said... [Reply]

fuuhh..buat banana smoothies pun sodap yousof. campur ais krim ffuuhhh...menyihatkann...

lisa said... [Reply]

dalam seminggu memang wajib makan buah2..eh mcm sweet je kongsi buah dgn mak :)

Fara Sofia said... [Reply]

haha :D
lawak ! tapi sgt bermakana :)
dimulakan dgn bismillah , disudahi dgn alhamdulillah ~

>> jgn lupe kongsi banana split dgn saye ! hehehe <<

Juliet_iRa~" said... [Reply]

krang sikit mkn buah..huu

sedapnyaaa banana split!heee

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails