Tuesday, February 28, 2012

X-change project | Squat or Sit

Assalamualaikum.


Dengan bangganya aku ingin memulakan X-change Project. Untuk percubaan pertama ni aku tukar entri dengan Hanie Dew. Jom baca, ada info sangat berguna untuk semua yang bergelar manusia. (jangan lupa baca entri aku dekat blog diaorang sekali atau dua kali) ;)

Sebagai orang Islam, adalah afdal kalau kita mengikut sunnah dalam aktiviti seharian. Nak share sikit perkara yg kita sudah tahu tapi mungkin kekadang kita terlupa.




Mengelakkan masalah sembelit, kanser usus dan banyak lagi


Penyakit di atas berpunca dari toksin yang tak dibuang


 Toksin ditapis di dalam organ hati. Bila banyak sangat, maka timbul tekanan pada hati, sistem penapisan lembab, bekalan darah menjadi lambat, dan sistem dalam badan terganggu.

Sebenarnya bila kita bertinggung, saluran pembuangan (anal canal) akan terbuka luas dan nyahkan habis habisan bahan buangan tersebut. Tak caya tengok ni.

Tiada toksin, Tiada masalah.





So peeps; squat or sit. Choose wisely =)

Islam itu GLOBAL dan relevan sepanjang zaman.

pssst : kalau tak biasa nak bertinggung jugak, cuba jugak 2 kali seminggu.

#sumber rujukan 



Sedikit penambahan oleh tuan blog wangi ni. Kauorang (lelaki) bayangkan kalau kaurang buang air kecil sambil berdiri memanglah kauorang 'attack' tepat ke sasaran tapi kauorang pasti tak ada yang tepercik ke seluar? Lepas tu dengan yakin cuci dan terus ambik wudhuk dan solat. Sama² kita renungkan dan selamat beramal. ;)

30 comments:

Hanih Borhan said... [Reply]

What a great sharing & reminder! Tak dapat bayangkan macammana cara duduk yg lain untuk buang air besaq, m'cangkung dah cukup selesa...

Buang air kecik pun elok b'cangkung...

syafiqakarim said... [Reply]

lebih selesa bercangkung.
feel lebih kot.haha.

ada betul knp tiap perkara itu di saran kan :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [Reply]

hoho xchangee ngan hanie ek? nice2

Rtp Farra Arisha said... [Reply]

indeed, this is a good reminder. harus dipraktikkan apa yang benar. banyak efek positif dan juga negatif dalam setiap perkara yang kita buat.

Ezad Skytech said... [Reply]

wahhh...nice entri..x-change2...sbb tu tak digalakkan berdiri bila buang air kecil ni..:D

Azham Vosovic said... [Reply]

Hehe...segan plak baca info yg berguna ni hehe...insyaallah sy kena amalkan selalu...

fathiahRAIHANA said... [Reply]

Haha nice sharing ;)
selalunya sunnah nabi ni kita ikut aje tp taktau pun apa yg tsirat disebaliknya.

najihah sahami said... [Reply]

sememangnya tandas duduk tu tak menyelesakan langsung...:)

tapiii kann...time kena ulang masuk keluar tandas tu..tandas duduk la yang di cari2..:)

merahitujambu said... [Reply]

terima kasih share.=)

eva said... [Reply]

nice2! betul tu.. setiap sunnah ada kebaikkan.. bila diuji kelogikan.. nampak dr situ..

.........cP~ said... [Reply]

Tandas duduk lagi2 kat tempat awam..err..takut infection...

Hanie Dew said... [Reply]

Hehehehe...aku mmg suke kaitkan sunnah nabi kte dgn penjelsan saintifik.biar org nmpk kelogikkannya dengn clean n clear.hihi

anif abdullah| AA said... [Reply]

gud sharing :)
aku memang suka kaedah yang cangkung tuh berbanding duduk.dari dulu lagi..rupenye begitu manfaatnye..tq tq :D

cimöt said... [Reply]

dulu pon ade org cakap kat aku pasal ni..and naseb baek laa aku mmgtak gemor jamban yang duduk tu..tak puas ohh nak melabur..

nazirah said... [Reply]

nice sharing la.. sama2 la kte amalkan insyaAllah

Jue said... [Reply]

aku nak ckp aku bangga ngan Hanie sbb dia buat entry ni 2x sblm bg ko =)

♥ p a a n i ♥ said... [Reply]

nice info! baru tau :)

[sutera kasih] said... [Reply]

mencangkung lg best huhu

Cik TeN10 said... [Reply]

cangkung lg best woo !! keh3

kay_are said... [Reply]

memang lagi prefer mencangkung r.. lagi feel.. =P

ABU said... [Reply]

Ok, letly aku mmg suka berak dudk.. Sbb tandas rumah mmg macam tu.. Kat kg rumah ada dua toilet, satu yg duduk dn satu lagi mencagkung, tp aku selalu pilih duduk.. Baru tahu pasal ni tang anal canal tu huhu.. Nice information.. Thanks..

RazFiRa said... [Reply]

ooo bertinggung lg bagus dr duduk rupenye.thanks

BENA said... [Reply]

aku bagus la sebab aku buat secara mengcangkung . feel lebehhhhhhh . hahahaha :P


bagus la info kauuu usop . eh usop ngan hanie. eecece . hehehe :P

♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ said... [Reply]

best entri nih..baru tau! <3 Islam memg mengajar kt dari sekecik2 ilmu smpai sebesar2 ilmu kan :)

My Life's Journey said... [Reply]

Trm kasih yousof sebab berkongsi ilmu ni .. sanggat2 berguna tau :)

semutsengal said... [Reply]

ohh..aku selesa berak cangkung. puas beb!


usop, bila na xchange dgn aku pulak ?

syakey said... [Reply]

satu lagi, nak mengqada' ni elok tutup kepala. letak tuala kecil atas kepala.

Hanie Dew said... [Reply]

** malu baca komen jue..hahahah

first draft aku buat dlm keadaan mengantuk tahap gaban.tekelip kelip mata tengok pc. hahaha..next morning aku revise semua sekali.

hani said... [Reply]

dengan rasa riang di hati aku taip, canggung best. eh, cangkung. hehe..

EyqaLuvender said... [Reply]

entry yang bagus!
kite baru taw...hehehe

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails