Thursday, September 15, 2011

Pencuri


Hai.. Selamat hari khamis, aku tau mood raya kauorang dah habis.

Ramai yang pelik sebab tengok mood raya aku panjang je, sepanjang gambar bunting (bukan kad raya) buatan sendiri yang aku letak semalam tu. Aku rasa benda tu masih relevan sebab radio pun masih rajin je siarkan lagu² raya. Ok kembali kepada tajuk.



Hey you!


Pada suatu hari ada seorang juragan wanita. Dia amat kaya!
Dia mahu pergi ke kota tiba-tiba dia kena ragut dengan pencuri.
Di dalam beg juragan itu ada wang tunai 2 juta untuk membayar
hutang kepada along!


Dia berasa amat sedih! Dia terdengar bunyi! Tap tip!
Sekali dia mendongak ke atas dia berdoa kepada tuhan!
Ya Allah ya tuhan kami Kau berilah balasan kepada pencuri itu!
Tiba-tiba! Petir mula terjadi dan pencuri ditangkap oleh polis!

Juragan itu berterima kasih kepada polis kerana polis
sudah menangkap pencuri itu.

Judul saya

Kita jangan mencuri barang orang lain.

Ingat!


Yang benar,

Atiqah


Lagi karangan dari bocah cilik yang sorang ni, Atiqah. Penggunaan tanda seruan yang banyak di
situ ya hehe. Pada aku itu mungkin nak menegaskan yang kes curi ni dah terlampau banyak.
Kanak-kanak pun prihatin pasal benda ni. Kita sebagai belia patut rasa apa?

Mungkin juga itu kelemahan dia dalam buat karangan, jadi lepas ni aku boleh tegur dia. Tak lupa juga lepas ni aku boleh tegur dia pindahkan "judul saya' tu ke atas hehehe.



Mula² baca pun aku ingat pencuri kena sambar petir sampai hangus dan hangit, rupanya dia nak tunjukkan yang polis kita pun menjalankan tugas dengan pantas. ;D



Lagi karpen (karangan pendek) Atiqah :


37 comments:

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

kat dunia lg dah Tuhan balas.... apetah lg kat akhirat

Peah Glemer said... [Reply]

comel je karangan atikah ni. haha

WZulhilmi said... [Reply]

haaa, tu lah aku ingat petir tu sambar pencuri tu. hahaha.

Izzaty Ishak said... [Reply]

Bijaklah Atiqah buat karangan yang ada nilai murni.

Bijak + Comel ! :D

najihah sahami said... [Reply]

ahaahaha..sweet betul dia nya cerita.

dill said... [Reply]

cerita sempoi. mesej senang nak faham :)

dill.

meaw said... [Reply]

banyak toi tanda seru noh,hahaha.... weyh-weyh,lawa la beg pooh tu ^_^

~SaL IjOu~ said... [Reply]

simple tp penuh makna~ bagus sekali~ ^^

khairul akmal bin azman said... [Reply]

karangan mmpunyai tersirat'
suke..ade morai of value disitu..

khairul akmal bin azman said... [Reply]

keep blogging beb!

ishiko said... [Reply]

pantas

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]

judul saya ? pengajaran ke? hmmm...

bgus sungguh lah bocah cilik pakcik, punya idea yg bernas.. sikit ag boleh ah replace tmpat pakcik jadi blogger plak..hehe :D

-Incek Fik- said... [Reply]

Elok tambah sedikit unsur kejam kat hujung cerita;

'Akhirnya si pencuri tu pon selamat dilanyak dengan lori balak'


*patutnya dihukum hudud untuk si pencuri kat luar sana, setimpal dengan perbuatan kejinya.

indonesiatooverseas said... [Reply]

Pandainya your daughter wrote a short story, ada nasihat kebaikan pula.

Azham Vosovic said... [Reply]

Adik Atiqah tu mmg boleh kembangkan lagi bakatnya... naguslah dah pupuk dari kecik lagi kan?

Umie Artoqiemie said... [Reply]

anak buah kau ke?kau dera dia buat karangan utk dijadikan entry blog? oh tidak!! haha..

kau shopping ke kat gambar tuh? keh3..

ayiehulk said... [Reply]

alahai comel..... guruh berdentum...
ingtkan nak kate,
"pencuri itu pun di sambar petir"
rupe nye... polis dapat tangkap.... heheheh... =..="

Izzaty Ishak said... [Reply]

Dekat beg tuh tertulis "PlayStation" lah. Ahahaha.

:D

lynda salim said... [Reply]

linda sangat teruja untuk baca karangan ini terutama part climax dia nak kena balasan tu . rupanaya kena tangkap polis je.. HAHAH ;D

ABU said... [Reply]

terasa seh..aku pun lemah but karangan gak ni hahahaha :P

Fara E's said... [Reply]

ko jd cikgu ea ke ? haha

wan azie said... [Reply]

huhuhu....tingat plak krngn masa budak2 dulu....

khairul akmal bin azman said... [Reply]

doa2 usop jodoh aku dapat cm najwa latiff pun x pe..heheh

muhamad hanif said... [Reply]

ahahahha,

aku nak suruh adik aku hupdatekan jugakla.

caliph shuriken said... [Reply]

yup, xde kesudahan baik utk pencuri...

stuck said... [Reply]

menarik..=D
btw beb...salam aidilfitri..
maap zahir batin...=D

adwafarahin said... [Reply]

nice! hihi comel je buat karangan

setiap amalan buruk mst dpt balasan buruk jugak so kene beringat!

dhiera said... [Reply]

itulah..saya pun ingat pencuri mati kena sambar petir ke apa..

..cik gugu.. said... [Reply]

juragan tu apa??? eheheh~

khairul akmal bin azman said... [Reply]

ko pun layan najwa latiff gak?

aleen aiden said... [Reply]

aku punye cerpen kau xnk publish?tajuk die awak gemok!awak gemok spt belon air!

pnjang x?hi3

YOUsoF said... [Reply]

..cik gugu..> Juragan tu macam usahawan... (rasanya la) ;D

khairul akmal bin azman > Haha tak adalah bro.. Layan gitu² je lagu cinta muka buku tu..

Kalau ada lagu khas untuk aku, maybe aku layan kot. ;D

aleen aiden > Cerpen tu tak ready lagi la nak dikongsi..


*Cheese! Kebetulan masa kecik aku agak gemuk.

alif haris said... [Reply]

hahhaa .. aku ingat die nk kene sambar petir gak ouh :D

YOUsoF said... [Reply]

alif haris > Haha. Kira dia berjaya buat ending yang unik la kan.. ;D

h A n Y S said... [Reply]

teringat kisah aku masa kat hostel dlu, ubat gigi aku baru beli kena curi!ubat gigi ok.. haha

YOUsoF said... [Reply]

Manusia2.. Ubat gigi pun jadi, dapatlah manusia tu jimat RM3.50 denga kebas ubat gigi orang.

caliph shuriken said... [Reply]

salam, bro.. sy reply sini bkenaan BE tu.. sori loading sini x kuar2 shout & widget folo...

*utk tips bole view sini, gud luck ^^

http://yusmanorain.blogspot.com/2011/09/nuffnang-im-bluewendy-ciput-lagi.html

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails