Monday, January 31, 2011

Woohoo!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته kawan², tempat korang hujan jugak kan?



Gong Xi Fat Choy 恭 喜 发 财 tuk kawan² ku yang menyambutnye, Mdm Wong, Miss Sannie, Kevin (antare name yang aku ingat)

Sempena Tahun baru Cina yang tinggal berape hari je lagi ni. Sukacitanya aku nak kongsi 1 cerita ni kat korang yang belum tahu, Woohoo tajuknye (tahun 2010 kot). Yang dah penah tengok mesti teringat balik kat suare hero dalam cerita ni kan ;D. Jom layan sinopsis dia kejap..

Language : Mandarin / Cantonese
Subtitle : English






Woohoo (tarian harimau) ni dah memang jadi satu tradisi kat kampung kecik (Beserah, Kuantan). Diorang memang practice gila sungguh² tuk perform yang terbaik masa upacara tradisi yang dibuat setiap 60 tahun. Tapi ada masalah besar kat kampung tu sebab satu²nye orang tua yang terer pasal 'woohoo' ni dah tak larat nak perform tarian tu.

So cucu kepada otai 'woohoo' ni terfikir 1 cara nak tolong atok dia ni. Dia iklankan dalam paper tuk cari golongan muda tuk join tarian tradisi tu. Tak pasal² iklan tu dah menarik minat 5 mamat yang sangat² berlainan background tuk jadi 'woohoo'
players ni.


Ah beng ( kira hero la) - sorang jaga bank yang panas baran, ada suara yang 'cool' abes. ;D

Ah Huat - Penjual Char Kuey Teow yang agak lurus selurus pembaris plastik dan tidak tegas

Rain - Pereka yang ala² lembut gitu.

Bobby - Pelajar universiti yang bermotivasi tinggi cam korang.

Alan - Si bijak.



Lepas diorang practice berpengsan-pengsanan. Si lembut jadi lebih yakin diri, si slow jadi faster, si lembik jadi lebih kuat. Akhirnya diorang dah capai tahap hokage tip top la kirenye.





gambar² dipinjam curi dari sini.



Tapi beberapa hari je lagi sebelum perayaan yang dinanti-nantikan tu berlangsung, terjadi satu kejadian agak sengal bila budak² kampung tu main kat tempat 'woohoo' players ni practice. Sorang budak lelaki ni secara tak sengaja telah menjahanamkan 1²nye kepala Rimau yang ade tuk perayaan tu nanti......

Korang tak rugi kalau tak tengok cerita ni, cuma SANGAT RUGI je sebab dalam cerita ni boleh kate cukup rempah jugak la. Ade lawak, ade sedih, ade lawak lagi, ade serius, ade touching, ade cintan sikit pastu ade lawak lagi... ;D. Try la download ye sempena Chinese New Year tuk tambah mood tu lagi sambil mulut menelan limau yang masam² manis.. ;)







★ Hujan dah 4 hari berturut-turut kot. Segala tampalan kat jalanraya pun dah berlubang balik, jauhkanlah sebarang bencana, amin.

21 comments:

little_teddy said... [Reply]

ooooo best ke nie???apa yang best?tah aku pun tak tau..Pening2...tetiba je.wehhh bile nak belanja aku makan aaaa???heheheheh

cOnfuSeME said... [Reply]

adehh...ari tu makan limau pe tah yg besar cm penumbuk..terus demam..waaa..xmo mkn dh...ni pon xbaik ag demam...

xtau pon pe sbb demam..sj salah kan limau...;P

CouLeur de Chiqu3 said... [Reply]

yosuf,,ader lg 1 cite cine best dr sigapeo..ala..x henggat la...dh tgk reviwe die r ari tuh...mmg nk tgk lah !!!

cite mandarin tgk kt cinemea is not bad lah actually asik tgk cite omputeh je kan..hohooo

Along Tapa said... [Reply]

bila hujan turun, aku cakap alhamdulillah..ingat senang ke nak hujan...hehe..panas tak??

just yang aku tak tahan, sejuk sangat la..dah berapa kali dah kaki cramp ni...

Gorengbaek - "Orang ni jam banyak yang gila"..Meon kata..Kenapa ek??

Hangit Habis dah - Haih....

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

aku teringin nak kaler rambut ala2 baju puteh tu.... nice... tp aku rasa aku dah tua la utk itu hahahaha

hentakbelipat said... [Reply]

event aku kureng tgk cite mandarin ni..tapi bile bab culture ni aku ambk berat sikit..thanks utk preview n this movie is in my list..tmpt aku baru masuk 3 hari nonstop hujan..peh

Yan said... [Reply]

usop, kampung kite banjir tak..?

khaifaiz said... [Reply]

happy chinese new year n public holiday.. thanks follow n komen2 td

YOUsoF said... [Reply]

little_teddy > Ape yang best? cerite ni la.. ;D

boleh je kot, tapi teddy boleh telan nasi goreng kampung ke?


cOnfuSeME > Adeh. komen anda macam entry di atas bertajuk "limau" plk.. takpe² ;D

salahkan limau pun dah ade dalam perut, buat² selesa jela ye.. hehe



CouLeur de Chiqu3> Tula crite diorang pun leh tahan cool gak kan. Dah hengat nati habaq mai ok..

Yup betul² dan betul..


Along Tapa> Alhamdulillah.. Even bah puan datang kan. Ujian je kot sume tu..

pakai la baju 3 layer long.. ;D


::FAIZ FARISH::> Takyah pun ok je kot Faiz. ko da ade gaye mohdel la. ;D


hentakbelipat> Ur welcome bro.. Plus enjoy kot layan citer ni, simple tapi best.

Peh.. tempat aku air naik jugak kot, kat bandar pun tengah bertakung je air tu even hujan dah benti..


Yan> Yan.. kampung kita masih selamat.. bandar je yag agak tenggelam la.. ;|


khaifaiz> Same²..

MASZ said... [Reply]

woohoo..best ker cta nie..nampak mcm best kan.nanti masz nak blaja tarian harimau jugak.hehe

Sham said... [Reply]

ingat lagi masa sekolah dulu kena ketuk kepala dengan cikgu sebab suka sangat bergendang meja. ala2 gendang naga cina...

Cik Akma said... [Reply]

nak angpauuuu :D

little_teddy said... [Reply]

bkan sekadar nasi goreng....durian pun aku telan dengan kulit2 sekali gus..Ada berani??heheheh..Eiiii..aku merepek lagi nie..Huhuhu.
Meh turun kl...aku bawak ko g bangsar...`ada plan B` signboard besau aku nak bagi kat ko...Malangnya tuan aku nye camera tak bagus!huhuhuuhu

YOUsoF said... [Reply]

MASZ > Nampak cambest sebab crite ni boleh tahan la BESTnye..

hehe bila dah teror sila upload step² tarian tu kat blog ye ;D


Sham > Hehehe penah gak main gendang camtu tapi nasib baik tak kena ketuk ngan cikgu disiplin..

Abes skrg kalau cikgu jumpe anak murid buat camtu, ape tindakannye? hehe


Cik Akma > Betul ke nak ni. Angpau kosong je ade ni. tak kesah kan.. ;D


little_teddy > hahaha tak bape berani la tapi bilako kate ko sedang merepek tiba² aku jadi berani semula.. ;DD

hehe mmg plan nak turun kL pun cuti ni, tapi terkantoi lak planning tu.. lama aku tak g bangsar, makin meriah little india kat sane kan.

laa kat kl tu kan banyaaak kedai kamera, beli la sat yang paling tahan lasak hehe

BENA said... [Reply]

eh ehhhhhh tulisan blog ko dah lain ! aku baru perasan . hahaha :)


cop cop ! sedap pe ujan . tido syiokkkkkkkkkkkkkkkk abesss . HAHA :)



cop ! cite ni kan . tuka tajuk jado OHoooo pon cantek gak . lalalala :D

♥e'in♥ said... [Reply]

nk angpau.......... hehehe.. ;p

YOUsoF said... [Reply]

BENA > Haha kire ok jugakla kan ko perasan gak perubahan blog yang tak berape wangi ni.. ;D

sedap memang sedap, tapi tak 'sesedap' diorang yang rumah tenggelam hujan kan..

Bila tajuk da jadi OHoooo aku rase isi, plot sume pun jadi merapu la kan hahaha


♥e'in♥ > Angpau takda, limau mau? ;D

CGG said... [Reply]

hi bro:)

happy monday ye:)

YOUsoF said... [Reply]

CGG > Happy tuesday babe ;D

ToshioMario said... [Reply]

:P
rajen betul wat review movie :)

next post please! ..

BENA said... [Reply]

aku senantiase perasan blog ko nih . sebab aku kan prihatin. HAHAHA :)

betoi gak ek. kalo umah tenggelam. hati pon manyak risau woooo . heee :)


ohoooooo. bukan ke ko byk merapu. tapi dlm merapu2 ko ade makne wehhh . heeee :)

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails