Wednesday, August 1, 2012

We love Melaka, we love Malaysia

Muzium Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) terletak berhadapan Muzium Samudera (replika Kapal Flor De La Mar). Muzium yang dulunya terletak di pengkalan TLDM di Lumut kini telah dipindahkan ke Melaka supaya lebih ramai pelawat dapat mengunjunginya bagi mendapatkan maklumat tentang peranan dan sumbangan serta aktiviti-aktiviti yang dijalankan oleh pihak TLDM. Muzium ini telah dibuka kepada orang ramai pada 28 Oktober 1995.

Tiada SLRku bagi kau gambar cantik

Ini adalah kesinambungan dari entri MELAH KE? yang lepas. Tak banyak perkataan namun banyak gambar-gambaran.


Ola oli helikopter Fennec diberi nama

Machine gun


Antara peluru berpandu digunakan oleh pasukan TLDM pada waktu dulu



Terserlah kegembiraan di wajah Adib dapat bergambar atas kapal terawal milik TLDM ni






 Ruang dalam yang sempit, sangat tidak sesuai untuk dijadikan tempat bermain ting-ting

Lepas puas bergambar dengan barang² TLDM, terus ke Taming Sari.konon nak naik jakun² atas Menara Taming Sari tapi nasib kurang baik. Masa tu perkhidmatan dihentikan satu jam. Mujur aku dah pernah naik sekali masa ikut rombongan tak lama dulu, tak ada la kempunan sangat hehe

Cuma yang sedikit ralat sebab tak dapat masuk A-Famosa. Masing² dah penat kaki dan sengal² sesengal Jidin Sengal.

Geng beca lalung lalang depan Muzium Islam Melaka. Mula² dengar lagu serius tak sangka lagu tu datang dari beca. Mentang² tempat diaorang, masing² bukak volume lagu di tahap maksima ;D


Magnet peti ais, RM4. Beli seketul dapat seketul. Aku beli tiga je, RM10

Lepas habis pusing² kawasan Bandar Hilir tu  kitaorang terus pulang ke homestay. 

 Homestay Kampung Seri Tanjung, Masjid Tanah



Kami dengan kucing tuan rumah

Nama pun kucing betina, agak gedik dengan lelaki.

 Mengintai dari tirai kamar

Replika rumah tradisional dekat belah depan rumah betul tu. Ok lah habis kat sini je, saya masuk rumah dulu ye. Babai semua. Wassalam.


22 comments:

eszyamin said... [Reply]

kenapa hang pegi melaka nampak mcm best je..aku yg dok melaka cm bosan jer..haha..nice shot

Anum said... [Reply]

syok gak melaka ek

Cik TTK said... [Reply]

haha yang last sekali tu dah macam gergasi ok..lawa.jeles.titik!

Cik TeN10 said... [Reply]

Cantiknyaaa homestay !! Rumah kayu siap berukir lg.. :) sewa bpe?

syafiqakarim said... [Reply]

haha best kan sop.
aku sendiri tak pernah pegi.hahah

ok.jln2 bawa kucing

nabByla said... [Reply]

bestnyaa jalan2.. huhu..

si robot comel said... [Reply]

dah lama tak pi melaka,alahai rindu

eh homestay sewa berapa ye?

onie said... [Reply]

paling best melaka ni beca dia, satu bando hilir dengar lagu dek kerana speaker kat beca tu,haha...melaka mmg best ! :D

HeNRieTTa JoSe said... [Reply]

bestnye...bila lg rietta berpeluang ke melaka....

Syazwan Che Deraman said... [Reply]

aku tak pernah sampai lagi melaka.

by the way.
teringin jugak nak tengok kapal perang secara dekat.

Cik tikah said... [Reply]

Dah lama x pergi melka

Cikgu Ma said... [Reply]

seronotnyaaaa....lama dah x g jalan2 tgk tempat worang...

anamizu kaito said... [Reply]

wahhh adib kemain lagi pulun muke die saje.. errr tp tu sbb ko yg snap la kan sop? ce kalo die ug snap plak mesti la muke ko yg byk lak.. hehe


alololo kucing tu nk bermanje lettew.. mentang2 la usop muke suci gile =P



errr gergasi nk masuk umah !!




perhh tu belum lg ade DSLR.. dah macam gitu gambornye.. kalo dah dpt rembat sebijik karang konfem dabel teripel ohsem gambornye.. fuhh ~









slm ramadhan,
cik ana

anif abdullah| AA said... [Reply]

eh aku nak pergi sini nanti lahhh.. macam teruja je korang bergambarr.hehe

adakah kucing disitu suka amik kesempatan?

hahahaha

Warna Warni Kehidupan said... [Reply]

sakan bergambar ye..

Izzati Tatie said... [Reply]

sye pnah jgak dtg melaka.tp mcm xpenah round2 kat tmpt tu..bdway,kacak jugak awk bedua.klu sye jd kucing tu pun sye nak mngedik jugak...kehkeh*gatal bulan posa*

eva said... [Reply]

aahhaha masok rumah trus roboh.. giant betul awak haha.. cantek jugak homestay tu.. seyes.. yang best ada kucing.. terasa mcm rumah sendiri kan..

suka tgk kapal tu.. nantilah kalo ada tiket murah nak g melaka.. tempat tu berbayar tak? *dibuka utk org ramai* means free ker? tanya lagi sbb sy blur ;p

/pstt.. lain mcm mana? xsesuai ek? mcm makcik ker? haha

El-Janna said... [Reply]

ado umah kecik ko?? comel botullll

Hanie Dew said... [Reply]

kapal tu nampak sempit macam mana mereka bole rushing rushing dlm tu kan.

cute nama si ola oli tu. usop,ko pegang machine gun tu acting la sket..hahahahhaa.

homestay tu menarik perhatian .. lawa seyh. korg stay sana ke

hani said... [Reply]

sape nak main ting ting kat dalam tu sop? hehe..

tak pegi muzium yg sebelah A famosa tu ke? muzium istana2 negeri kt malaysia ni rsanya. muzium tu pn best jgk

homestay tu sgt lah comelnyeeee!!!!

Azham Vsvc said... [Reply]

yeay...dpt tgk wajah terbaru Ucop sbb internet sudah kembali okay hehe...tak de la loading lama sgt gambar2 di sini hehehe

Cikgu Fikri said... [Reply]

tu rumah kwn sy...
amira yusof...
huhuhuh :)

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails