Friday, December 30, 2011

Tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya


Cerita ni dah lama terjadi sebenarnya tapi baru hari ni dapat peluang nak kongsi dengan kauorang, Alhamdulillah.



Lokasi : Food court Setiawangsa (kalau tak silap)
Waktu : Tengahari/ 2009

Kelihatan seorang lelaki yang kelaparan sedang mencari kerusi dan meja kosong untuk diduduki. Gayanya seperti sudah tidak sabar hendak mengunyah nasi dan lauk ikan keli masak lemak yang baru diambil dari meja kedai makan dalam food court tersebut. 

Sebilu (senyum biar selalu)

Dia ternampak sebuah meja kosong yang berhadapan dengan meja dua orang gadis cantik 'bebas rambut' sedang duduk makan menggunakan sudu dan garfu, dengan pantas dia melabuhkan punggung. Terus membasuh tangan dan makcik kedai pun datang..

Makcik : Minum air apa dik?

LelakiTeh O suam satu cik.

Dalam ketidaksabaran itu pun dia sempat menadah tangan, berdoa memohon keberkatan rezeki yang bakal ditelannya itu. Gadis² itu tertawa dan tersengih tatkala ternampak lelaki tersebut menadah tangan membaca doa sebegitu. Dan lelaki itu bernama Mohd Yusof. ;)

"Demi Allah dan keagungan-Nya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sakit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya."




ZIKIR HARI JUMAAT
YA ALLAH … YA ALLAH … YA ALLAH
~ Allah akan memberi ketenangan hati bagi yang membacanya dan merasa kelazatan zikrullah.~

Sekian, wassalam.
Masih ada plan B.


39 comments:

semutsengal said... [Reply]

benda betul lagi berkat pun orang dah pandai nak gelakkan. Akhir zaman. Mohon diberikan petunjuk ya cik gadis.

Fara E's said... [Reply]

kesian gadis tu , dia hidup tak pernah bersyukur dan berdoa rupanya (:

Miz Novexx said... [Reply]

kurang ajar pulak awek2 tu, macam bagus je.... grrrr!!!
memalukan kaum perempuan :(

Cik Anita said... [Reply]

comelnya, mulut spongebob kan tu? comel cam Yusof. HAHA.

*lerr. die gelakkan? ishk x patut. tapi ekceli jarang nak jumpa laki yang baca doa camtu.. kalau saya jumpa pun, saya sengih2 jugak..

:)

najihah sahami said... [Reply]

kalau mish..mish senyum lam hati je., sebab teruja tengok..ada lagi lelaki yang macam ni skang.,.alhamdulillah......

Anif Abdullah| AA said... [Reply]

perlu ke nak gelakkan orang bc doa?benda baik kan.. xpe2..forget it,be urself :)

Niza Romli said... [Reply]

diorang tak penah buatlah tu sebab tu diorang gelak ATAU diorang tak penah baca doa sebelum makan? ;(

aiEz said... [Reply]

benda baik pun nak gelak...pelik je manusia zaman sekarang ni...alhamdulillah atas kurniaan rezeki,bukan sekadar nak mohon pertolongon jer baru nak teringat nak menadah tangan memohon doa...

ariph™ said... [Reply]

nasib kau. kalo aku, dah g jauh2 la. menyampah. haha

Ieja said... [Reply]

Kenapa gadis2 tu ketawa?tak pernah baca doa time makan kot..haishh pelik

иαƨʏιяαн ƨʏαмιмι said... [Reply]

eyra rase deorangg makan tak bace doa . pasaipa nk gelkkan . ya dakk ? thumbs up bang usop ! ;D

Nalisa Syahira said... [Reply]

gelakkan org baca doa ? takda sebab pun knp kena gelakkan .

Rtp Farra Arisha said... [Reply]

say BISMILLAH/do'a before going to do anything we want to is always be not wrong at all as in fact it such a good one to do to. emm, what kind of weird girls they're! :O

Cik tikah said... [Reply]

apa yg nk diketawakan? pelik btol.. baca doa mestilah ada bismillah. adeh..

Finaz Jaafar said... [Reply]

apesal depa gelak??
kalau aku, mungkin aku malu dengan diri sendiri sebab aku kekadang lupa baca doa sebelum makan..=(

Apik Pehe said... [Reply]

huhu..bagus lah ko camtu usop..biarkan diorang tu..minta sangat dibukakn pintu hati diorang

Aqiim said... [Reply]

apa lah diorang tu.. =.='
org bca doa pun nak gelak..
pelik2~

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

kesian mereka. tak tau baca doa kot

c'axoera said... [Reply]

errk apa yang lawak bila org tu baca doa!!! haisshh! megong ppuan tu!


http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/gaban-pun-tak-sebizi-aku-haha.html

Jue said... [Reply]

Xkira agama apa yg bdk dua prg tu anuti, adalah x ptt utk gelak2.
Yg ptg kita dah bsyukur ngan rezeki dpn mata pastu perut kenyang burp! =D

Pamie said... [Reply]

yg penting ko baca doa bro..

Rain said... [Reply]

mungkin mereka mentertawakan diri sendiri..

semoga ada barakah buat ucop.

chemay said... [Reply]

orang sekarang macam tu lah.
rasa nak pukul2 je..
even chemay kalau pergi dinner dengan family pon.
still akan tunggu abah bacakan doa.
baru start makan..

moga Allah bersihkan hati diorang tuh lepas nie.
amin.
:'(

cimOt said... [Reply]

aku hairan..mengapa perlu malu nak berdoa..sedangkan itu sememangnya sudah jadi amalan...

mentaliti yg entah pape je..

bagus!aku pon penah hadapi..

budakampung said... [Reply]

eeee...bajet hot lettew ketawa bila tngok org brdoa~

BENA said... [Reply]

kau ni kan Usop ! macho la . okeh ! aku cop kau jadi memantu aku nanti tau ! hahahaha ;)


bagi aku . perempuan tuh tak salah pape pun . cuma maybe dalam pikiran dia masa tu tengok gelagat Mohd Yusof agak kelucuan . tu yang dieorang gelak . huhuhuhuhu :) kan ?

Chegu said... [Reply]

terbaek bro...

Asrul "iLham" Sany said... [Reply]

gadis2 tu nak kaber sebab lu jambu sgt kot :D

Ain Zulaikha said... [Reply]

manusiakan dah dapat sikit nak banyak, dah dapat bnyak terbuang pulak .. haishhh

syahirooAhmad said... [Reply]

kan, dunia makin terbalik, benda yang harus dilakukan mengangap ianya remeh (kekampungan)

padahal, dia tak sedar, rezeki , nikmat, kesenangan dan kemewahan yang ada pada kita datangnya semua dari Allah, apasalahnya kita mensyukurinya. buat ape nak malu...

Allah suka orang yant sentiasa bersyukur..

Hanie_Dew said... [Reply]

copy komen jue. aku nak komen bende yang sama.

alif haris said... [Reply]

ish3 .. kesiannya ladies tu.. tak pernah baca doa la tu .. ish123876X

red said... [Reply]

kenapa gadis tu gelak?? pang sekali baru taw

Jue said... [Reply]

Happy New Year 2012 Usop! Eh Yusof! =D

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]

bagus pakcik! amalkan selalu, biar lah org nak gelak pun..ape ade hal kan.. ;)

EZAN IDMA said... [Reply]

takpe. janji awk dah buat apa yg ALlah suka

syafiqakarim said... [Reply]

abaikan.benda antara kita dengan tuhan,biar kite je tentukan.
bukan org lain.eh?

selamat tahun baru soppp

.::TAIKO ::. said... [Reply]

xpe2..biarkan je mereka tu







erk...bebas rambut?hehhehe

Anonymous said... [Reply]

bukan dia tak pernah baca doa, dia tak pernah nak baca doa do khalayak umum macam tu kot, salu dlm hati je...hehe.. (husnu zhann) haha ^^
bro, nice job.! sunnah ditegakkan !

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails