Tuesday, June 5, 2012

Alasan untuk kahwin lagi


Assalamualaikum


Memandangkan sekarang ni musim cuti sekolah, maka berkeping-kepinglah kad jemputan kahwin yang sampai kat rumah mak bapak aku. Bukan main comel lagi kat jemputan sekarang ni kan? Kalau ada siapa² yang rasa nak tanya/ tempah kad² ni silalah jenguk sini, pun boleh insyaAllah. ;)

deviantart
Ok bercakap pasal kahwin ni, jom baca kisah yang aku dapat dari seorang ustaz dalam ceramah satu masa dulu.


Pakcik A memang rajin ziarah kubur arwah isterinya. Kalau ada lebih masa, sehari tu dua, tiga kali dia ziarah, siram banyak air atas kubur tu tanpa jemu.Hinggalah satu hari tu Pakcik B yang kebetulan ada dekat situ tergerak hati nak tanya Pakcik A..


Pakcik B : A, sudah²lah tu. Yang dah pergi tu biarlah pergi. Yang penting kau hadiahkan Al-fatihah selalu..

Pakcik A : Hmm ye.. Aku tahu. Tapi..

Pakcik B : Tapi apa lagi kau ni, bawak² la berehat kat rumah, nonton TV Al-hijrah ke..

Pakcik A : Tapi arwah isteri aku ada pesan sebelum dia pergi...


"Abang jangan harap nak kahwin lain selagi tak tumbuh rumput atas kubur saya nanti"



Pakcik B : 


****************************

Sama tapi lain.

JANDA

Soalan : Lama dah Kak Limah duduk sorang². Tak teringin ke nak kahwin lagi?

Jawapan : ANAK DEKAT RUMAH LAPAN ORANG, SIAPA NAK JAGA...


DUDA

Soalan : Ai Pak cik, tanah kubur arwah merah lagi. Dah nak kawin baru?

Jawapan : ANAK DEKAT RUMAH LAPAN ORANG, SIAPA NAK JAGA...

20 comments:

Anum said... [Reply]

isk2

onie said... [Reply]

berkahwin kalau mampu :D

nurul said... [Reply]

he2..

Rain said... [Reply]

bezanya pandangan lelaki dan wanita tentang soal kawin ;)



duk design kad kawin kawan2, yang sendiri siap sedia lum , ucop? he..

cimOt said... [Reply]

musim mengawan laaa katakan...

sana sini kawen..

ko bile lag i usop?

anamizu kaito said... [Reply]

"musin mengawan" <---statement perhh~ =P



owhhh sop gune fotoshop.. ana x reti..hehe


nti nak tmpah wedding card kat sop la..hehe




luv,
cik ana

syafiqakarim said... [Reply]

aku,family da cr kan.aku on je
hahah

nanti bole tempah kad kt kau juga ni.
ehem

HeNRieTTa JoSe said... [Reply]

hehehe.....nakal....

::FAIZ:: said... [Reply]

ada jugak duda yg tak nak kawen lg sbb nak jaga anak2.. tp susah nak jumpa...

Noraim said... [Reply]

persoalan yg sama tp jawapn yg berbeza bg duda dan janda. hehe.

syakey said... [Reply]

hahaha. yes exactly tersangat true. sebabnya serious, lelaki tak boleh la nak manage anak2 ni. pompuan jugak yang panadai uruskan rumah tangga.

tapi takpalah. fitrah la kannn. ;)

chemay said... [Reply]

lelaki memang macam tuuuuuuuu~

Azham Vosovic said... [Reply]

YOU made me think! Situasi yg sama tp oleh kerana jantina berbeza...keadaan jadi lain....hehehe....

efa said... [Reply]

ahaha mcm persoalan yg sama..

eva said... [Reply]

mcm2 pandangan pasal kawen ni kan.. tp kesian jugak kalo lelaki xda isteri sapa nak jga makan minum pakaian dia.. kalau perempuan? pikir anak jer kot kecuali anak nak suroh mak dia kawen.. ngehehehe

budakampung said... [Reply]

hahaha gua suka yg sama tapi lain tu..sempoi jawapan si duda! kahkahkah

Bui Junaidi said... [Reply]

JAWAPAN DUDA DGN JANDA SAMA TP MEMBAWA MAKSUD YG BERBEZA..I LOIKEEEE..HIKSSSSSS

Hanie Dew said... [Reply]

Suka part sama tapi lain tu..mmg persepsi lelaki dan wanita sgt berbeza

hani said... [Reply]

situasi no 2 tu sekali baca macam lawak sikit, dua kali baca sangat mendalam maksudnya, tak lalu nak senyum pula rasanya.huhu..

nitnot said... [Reply]

Situation pertama-sokong lah. sebab ada jugak yang isteri pergi tak sampai sebulan dah dapat pengganti. hm

Situation kedua.
nice, ayat yang sama tapi berlainan maksud. mendalam betul.

Biasalah, bila JANDA, mesti dia kena fikir kalau anak ramai, nak ke suami baru dia tu bertanggungjawab dekat anakanak dia? nak ke suami baru tu sayang anakanak dia macam sayang anak sendiri.

Kalau DUDA, lain cerita. Ehem

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails