Friday, October 7, 2011

Tok & Li serta ketulan emas





Malam kelmarin aku tertonton cerita Tok & Li ni dekat channel Suria (Singapore). Boleh tahan kelakar sebab ada Nabil, suami Nazira tu. Tapi aku kurang pasti sama ada kauorang pernah dengar pasal cerita ni ataupun tidak.


Ketika menghadiri majlis resepsi Nabil & Nazira di I-City. (sila jangan percaya)


Masa ni tengah bosan menunggu pengantin yang tiba lewat. (sila jangan percaya)


Boleh tahan kelakar cerita ni, tapi masih tak boleh nak beat Spanar Jaya, Senario (zaman ngetop dulu) mahupun Pimai² Tang Tu. Satu yang agak unik pasal cerita atau program dekat TV Singapore ni adalah mereka mengutamakan penggunaan bahasa baku. Kelakar pun ada jugak sebenarnya hehe.


Sebagai contoh cuba anda bayangkan Nabil mengacarakan program Ewah-Ewah TV3 bersama Raja Azura itu dengan menggunakan bahasa baku. Cool bukan?



Ok, tamat pasal bahasa baku. Kita cerita pasal ketul² comel pula. Hehe maaflah kalau ada yang terputus selera makan. Tiada niat langsung untuk berbuat begitu. Sekadar memenuhi syarat contest itu sahaja. Tiba² saya rasa eronok pula berbahasa baku begini. ;D

39 comments:

BENA said... [Reply]

bukan ke ko dah berbahasa baku nih sejak dahulu kala lagi ? hahahaha ;)



ishhhh ~ rindu nak pergi johor. nak tengok singapore dekat pantai lido sambil makan tauhu bakar. HAHAHA ;)

YOUsoF said... [Reply]

Haha dalam penulisan tu lain Bena. Itu lebih dipanggil kepada penulisan profesonal, matang / bukan penulisan menggunakan perkataan rojak. ;D


Bila² nanti ajak la family kau, takkan lari pantai lido dikejar.. hahah

Fara E's said... [Reply]

memang tak pcaye , haha

khairul akmal bin azman said... [Reply]

best lak tgk nabil cakap bahasa baku..
aku tulis ikut bahase pasar n samseng ke..hehe

cik sakdi said... [Reply]

rumah kte dapat chanel suria ni, tp tu la xsempat tgok. kene balik jb baru leh layannn. haha

Bella Bell said... [Reply]

saya suka guna bahasa baku... saya suka! saya suka!


gila skema gua rasa.. heheh!!~


tapi tak salah pun kalau nak guna.. bahasa jiwa bangsa :)


^^

::FAIZ FARISH:: said... [Reply]

nice pic

Syazwan Che Deraman said... [Reply]

tak dapat tengok la..

lama tak tengok spanar jaya.
hehehe

aku sokong ngan kau.

dunia di hujung duri..

-Incek Fik- said... [Reply]

Aku tak pernah pon lagi pi i-City... rasa cam duduk dalam gua batu kapor pulak huhuu~

Hans said... [Reply]

hahah
tiba2 rasa aneh bila ko berbahasa baku
ekekekek

ABU said... [Reply]

aku mmg tak percaya hhahaha..
btw kalau aku minum kopi radix ni aku susah nak tido..mmg radix la :P

Azham Vosovic said... [Reply]

hahaha... bahasa baku ni cute sebenarnya hahha

chemay said... [Reply]

tapi tulis blog memang kena guna bahasa baku untuk buad orang paham kann.
:)

anamizu said... [Reply]

BAHASA BAKU sangat cool..
errr alamak dah TERrojak pulak :P







luv,
cik ana :)

WZulhilmi said... [Reply]

Saya begitu teringin sekali ingin melawat ke Bandar I-City, cahaya lampu-lampu neon itu begitu menggamit perasaan saya.

Fee Hafeezah ketuk keyboard said... [Reply]

mesti umah kau mmg boleh nmpak sngapore kan? aku takpenah gi sgpore..johor lagilah takpenah..cool lah boleh tgk cite tuh..lme dah aku tak tgk TV..huhu..

wewiiit2..Stok gambar I-city nampak..haha..

eh, tak payah nak berbaku sgtlah pakcik..makan BBQ lagi best..HAHA ;D

syafiqakarim said... [Reply]

haha.antara percaya atau tidak,aku selesa menggunakan bahasa baku.
kawan2 semua mengejek kdg2.ah,aku rasa comel kot.nampak classic :)

haha,rumah aku dekat i-city.knp tak singgah?haha

syakey said... [Reply]

agak ahh, bukan slama ni dlm blog ponn baku ke??

tapi sapa tulis entri blog pakai bahasa baby baru tahu cakap mmg rasa macam nak campak laptop -___- haha

My Life's Journey said... [Reply]

Salam pekenalan ..best jugak tengok iklan kat ats tu ..lucu la hihihi :)


Dah lame da umi tak cakap bahase baku hrmmm ..chak!

khairul akmal bin azman said... [Reply]

untung nabil..
bini lawa!

YOUsoF said... [Reply]

• Fara E's > Baguslah anak emak ini.

• khairul akmal bin azman > Hehe lagi best Nabil sebab dapat bayaran dalam dolar. Masyuk! ;D

Asalkan tak susah nak baca sudah kan bro..


Betullah, muda lagi tuh!

• cik sakdi > Haha silalah layan ya.. ;D

• Bella Bell > LOL!

Benar tu!

• ::FAIZ FARISH:: > Thx.

• Syazwan Che Deraman > Spanar jaya memang sempoi kan bro.

• -Incek Fik- > Takpe, paling² pun bayaran masuk makin mahal je. Main salji pun syiok jugak kan? ;D

• Hans > Sekali-sekali ok ja. haha

• ABU > Cayalah AbuBagi! ;D

• Azham Vosovic > Haha betul²..

• chemay > Benar! ORang pun selesa nak baca.

• anamizu > Tidak mengapa.

• WZulhilmi > Dipersilakan dengan bangganya.

• Fee Hafeezah ketuk keyboard > Ha'a boleh nampak Singapore punya siaran TV.. ;D

Jauh lagi la sebenarnya... Gambar tu belum dikongsi, so tak salah dan tak memuntahkan.. kan? haha

Orait!

• syakey > Cara penyampaiannya kot..

HAHA benar! Nasib baik masing² masih berfikiran waras, selamatlah laptop daripada dicampak.

•My Life's Journey > Itulah dia Tok & Li.

So, boleh je amalkan dengan jiran sebelah lepas ni. haha

ade2mama said... [Reply]

heheheh..ntah pape ttbe ade masuk lgu shuffle tu eheheh..

amboi gy icty tu heeheh..
aku xde duit la nk asuk sne eheheh

blnje??

Umie Artoqiemie said... [Reply]

berbaku-baka kau ya?

♥e'in♥ said... [Reply]

cite s'pore e'in xtgk laa... hehehehe..

Fyqa said... [Reply]

huihh.

err xpna lgi msuk i city

adeh

Peah Glemer said... [Reply]

untunglah dah pergi ICT. HAHA

ILA HonEyBuNNy said... [Reply]

lama xpergi i city...tetiba rindu nak pergi lak..heheheh

amna said... [Reply]

x percaya pun ok. haha.. i-city, lama tak g!

Anif Abdullah| AA said... [Reply]

rindu i city mehh.. huhu..
best eh citer ni? line slow nak loading..^^

Syahirah Suhaili said... [Reply]

hehe..tengah tunggu pengantin ke? nape 2 org je tetamu? vvip ey? hekhek..cantik nya lampu2~ :D

aQimie Ceplos said... [Reply]

hahah.. ko duduk jb ke?
aku da lame x tgk chanel suria.
yela kat segamat mane sampai chenal tu. aaha

Miz Novexx said... [Reply]

bila kita tulis atau menaip, tak nampak sangat bahasa bakunya tapi bila bercakap tu baru nampak bahasa baku... menarik jugak bahasa baku ni, tapi kalau first time tu memang berbelit jugak lidah... ;D

BENA said... [Reply]

Oh . begitu rapanya . Baru aku memahaminya . terima kasih kamu . HAHAHAHA ;)



Kauuuuuuu ! ayat ! macam nganjen aku jerk. HAHAHA ;)

CIK TOM said... [Reply]

seronok pe ckp bahasa baku..hee..
erk ketul emas??huhu..

Nursyahira izzati Ngadimon said... [Reply]

wahhh ! untunglaa dpt p KL . :(

najihah sahami said... [Reply]

alahai..untung la usop dapat cahnnel singapore. hash..

Izzaty Ishak said... [Reply]

Eh bahasa baku sangat style kankankan.

Oh Johor dpt channel Singapore, kat Perlis dpt channel Thailand. Style lah kan. Thumbs up :D

Izzaty Ishak said... [Reply]

Bahasa baku sangatlah style okay! :D

Oh, Johor dpt channel Singapura ? Perlis dpt channel Thailand woo. Hahaha.

alif haris said... [Reply]

woah i-city nampaknya die hehe

Post a Comment

Tinggalkan komen² wangimu di bawah ini ↓ ;)

Mahu lebih comel dan kacak? Boleh klik atas ↑ tu dan bawah ini ↓ ;)
Related Posts with Thumbnails